15 persoane, inclusiv mai mulţi poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei şi poliţişti locali, au fost reţinuţi miercuri, în urma unor percheziţii făcute în Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar de luare de mită și abuz în serviciu.
Aşteaptă acum să vadă dacă vor fi arestate. Alte 6 persoane (inclusiv un poliţist de la Rutieră) au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.
Dosarul vizează transporturi de produse de beton fără autorizaţie de circulaţie, iar gruparea era condusă de un pensionar MAI şi fiul lui, poliţist local.
Ulterior, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a pus în mișcare acțiunea penală împotriva celor 20 de inculpați, dintre care 10 sunt polițiști din diferite structuri.
1.000 de transporturi ilegale
Astfel, ei aflau programul de serviciu al poliţiştilor şi planificau transporturile în funcţie de acesta, indicau traseul de urmat şi uneori chiar însoţeau transporturile, se asigurau că poliţiştii nu opresc camioanele şi aflau când se fac controale.
Procurorii spun că cei doi traficanţi de influenţă au primit bani de la nouă persoane, reprezentanţi ai unor firme, pentru ca transporturile lor să se poată desfăşura fără autorizaţia necesară.
Conform unor surse din anchetă citate de Mediafax, la perchezițiile de ieri au fost găsite următoarele sume de bani:
- 80.000 de euro la reprezentanții societăților
- 50.000 de euro la cei doi traficanți de influență
- 5.000 de euro la domiciliile polițiștilor.
În perioada septembrie 2024-ianuarie 2025, s-ar fi făcut peste o mie de astfel de transporturi, fără autorizaţie de circulaţie.
Inculpaţii şi acuzaţiile
În acest dosar, sunt vizaţi:
- doi inculpaţi – un pensionar M.A.I. şi fiul acestuia, poliţist în cadrul Poliţiei Locale Sector 1, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu;
- 9 inculpaţi – reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu obiect de activitate producţia şi comercializarea de beton, cercetaţi pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, fiecare dintre inculpaţi având reţinute între 4-72 de acte materiale;
- 9 inculpaţi - 4 poliţişti din cadrul Poliţiei Locale Bucureşti, 3 poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti, un poliţist din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi un poliţist şef de serviciu din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit legii, circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri şi a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone este restricţionată în două zone din Bucureşti, în care accesul se poate face doar în anumite intervale orare şi în baza unor autorizaţii emise de Primăria Capitalei. În funcţie de zonă şi de tonajul maşinilor, taxa percepută pentru obţinerea autorizaţiilor variază de la 95 la 3.347 lei pe zi, pentru fiecare vehicul.
Cum era ocolită legea
”În perioada analizată, probele administrate au dus la identificarea a peste 1.000 de transporturi efectuate fără autorizaţie de circulaţie, în condiţiile în care unele dintre societăţile comerciale nu au solicitat nicio autorizaţie, iar altele au solicitat un număr nesemnificativ de autorizaţii (de exemplu, o autorizaţie, respectiv 10 autorizaţii)”, adaugă procurorii.
Cei doi traficanţi de influenţă primeau în repetate rânduri sume de bani de la reprezentanţii firmelor favorizate, în funcţie de numărul de transporturi şi de zonele în care acestea erau făcute.
În schimbul acestor sume de bani, făceau demersuri pentru ca autovehiculele respective să poată circula fără autorizaţia necesară.
Poliţiştii vizaţi în anchetă au omis să constate sau să aplice sancţiuni contravenţionale societăţilor implicate, unii dintre ei primind în acest scop sume de bani de la traficanţii de influenţă.