Zeci de elevi din liceele ilfovene au șansa de a descoperi industria ospitalității îndrumați de experți români și greci

Zeci de elevi din liceele ilfovene au șansa de a descoperi industria ospitalității îndrumați de experți români și greci
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În cadrul proiectului Eramus+ „MyWaY to a Career in European Hospitality!” a fost ales grupul țintă de către comisia de selecție – 30 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor participa în etapele următoare.

Proiectul este special conceput pentru liceele din judeţul Ilfov și îşi propune o campanie de informare, conștientizare și sensibilizare a grupului țintă cu privire la importanța testării vocaționale și a orientării profesionale practice în industria ospitalității europene, alături de partenerul grec, Euro Education Services. 

Repartizarea elevilor care constituie grupul țintă din cadrul liceelor este următoarea:

ADVERTISING
  1. Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” – 13 liceeni
  2. Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” – 7 liceeni
  3. Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” – 4 liceeni
  4. Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti” – 2 liceeni
  5. Liceul Teoretic „Horia Hulubei” – 1 licean
  6. Liceul Teoretic „Ioan Petruș” – 1 licean
  7. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – 1 licean
  8. Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” – 1 licean

Prima activitate organizată cu toți elevii selectați în proiect va avea loc în data de 12 mai – un workshop de o zi cu tematica „Why to choose a Career in European Hospitality“, la care vor fi invitaţi experţi români şi greci din industria ospitalității.

ADVERTISING

Evenimentul se va desfășura în sediul Ghica House al Universității Spiru Haret, care susține tânăra generaţie și se implică în crearea cadrului pentru viitorii oameni de succes. 

Tematicile propuse în sesiunile workshop-ului evidenţiază provocările și beneficiile industriei ospitalității, dar şi poveşti de succes ale unor antreprenori români care au reuşit.

Mulţumim invitaţilor care au răspuns iniţiativei noastre de a sprijini acest demers de a forma specialiştii de mâine pentru acest domeniu de activitate: 

  • Ioana Bosînceanu, expert în domeniul ospitalităţii, cu tema „De la o experienţă de vară la o carieră de succes“;
  • Diana Dima, expert marketing în turism, cu tema „Cariera în turism între meserie şi plăcerea de a călători“;
  • Valentin Strugaru, proprietar restaurant Maison des Crepes, va împărtăşi povestea de succes a unui business românesc.
ADVERTISING

Cu sprijinul partenerului proiectului, EuroEducation Services, la workshop va fi invitat prof. univ. dr. Gregoris Zarotiadis, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Politice a Universităţii Aristotel din Thessaloniki, care va sintetiza importanța industriei ospitalităţii europene, a sectoarelor şi departamentelor, a profesiilor din acest domeniu, dar și a oportunităților de carieră.

De asemenea, din partea partenerului grec va participa la workshop și Thanos Dimitriou, proprietar hotel, director agenţie de turism şi societate de transport care îi va provoca pe adolescenţi la discuţii practice şi role-play-uri. 

Industria ospitalieră din România are nevoie de un astfel de proiect în care să pregătim viitori profesionişti în acest domeniu de activitate. Este nevoie de implicarea actorilor educaţionali, alături de specialiştii industriei pentru a face cât mai atrăgător și accesibil domeniul ospitalității pentru tânăra generație. Elevii vor descoperi cum este să lucrezi într-unul din cele mai dinamice domenii în care interacţiunea umană este permanentă și unde trebuie să oferi servicii de cea mai bună calitate, dar în primul rând să reușești să oferi bucurie oamenilor care te-au ales.

Daniela Vasilescu, Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie

Următoarea etapă este parcurgerea programului MyWaY:

  • întâlnirea între psiholog vocațional, consilier educațional, elev, părinte
  • completarea online a testului vocațional JVIS
  • realizarea raportului de evaluare a testului
  • întâlnirea între echipa psiholog-consilier și beneficiar pentru feedback și recomandări
  • sesiune colectivă de coaching

La finalizarea acestei etape, echipa FEDEVO va susţine interviuri în limba engleză cu toți cei 30 de liceeni pentru a alege 10 dintre aceștia care vor beneficia de mobilitatea în Grecia, unde vor avea șansa de a lua contact cu diverși operatori economici greci din domeniul ospitalității. 

În cadrul acestui program de mobilitate vor trece dincolo de uşile unui hotel, vor înțelege cum se organizează un eveniment, ce face echipa de marketing şi vânzări, vor face un tur al locaţiilor cu care avem încheiate parteneriate şi vor întâlni profesioniști în acest domeniu, dar și tineri ca ei care le vor împărtăși din experiența lor în industria ospitalităţii. De asemenea, va fi o foarte bună ocazie de a-şi perfecţiona cunoștițele de limba engleză şi de a interacţiona cu un mediu cultural european.

Theodora Dimitriou, manager Euro Education Services PC, Grecia.  

Proiectul se încheie la sfârșitul anului cu etapa de creare a resurselor educaționale de către cei 10 tineri care au participat la deplasarea internațională: testimoniale video, blog, care vor reprezenta exemple de bune practici pentru colegii lor.