Universitatea din București vine cu o reacţie după ce ieri asociaţia de studenţi a acuzat o serie de probleme de securitate și de igienă în căminele din Grozăvești.
Într-un comunicat remis marţi SpotMedia.ro, Universitatea Bucureşti anunță măsuri de siguranță în campus, inclusiv patrule de pază. Studenţii (prin asociaţia ASUB) au reclamat ieri inclusiv un furt din cămin, iar azi poliţiştii din Bucureşti au anunţat că au deschis o anchetă pentru jaful din 30 iulie.
Pe de altă parte, universitatea respinge unele acuzații ale studenţilor și semnalează probleme în ceea ce privește organizarea studenților, atât la nivel ASUB, cât și în ceea ce privește cazarea în cămine.
Măsuri de securitate după jaf
Potrivit Universității, campusul unde au fost reclamate problemele este administrat de UB împreună cu UMF Carol Davila, iar în prezent acesta are regim semideschis, fiind tranzitat și de locuitorii din vecinătate. “Dacă studenții (…) doresc schimbarea regimului semideschis, acest lucru trebuie solicitat” conducerilor ambelor universități, dar orice sistem de verificare “nu va putea fi realizat cu evitarea unor aglomerări”.
Potrivit UB, luni, înainte să ia cunoștință de adresa ASUB, direcția administrativă a universității a dispus o serie de măsuri, după furtul de înregistrat duminică. Printre acestea: o patrulă mobilă în campus, înlocuirea tuturor agenților de pază de la căminele C și D din Grozăvești, blocarea căilor de acces în campus, cu excepții.
În plus, sunt funcționale sistemele de supraveghere, contrar celor afirmate de ASUB în reclamațiile sale.
Şi poliţiştii precizează că sunt sigure căminele din Bucureşti.
”Facem precizarea că spaţiile de cazare reprezintă un loc sigur pentru studenţi şi întărim această idee prin faptul că, de la începutul anului curent şi până în prezent, nu a fost înregistrată nicio faptă de furt din campusul respectiv, cu excepţia celei menţionate anterior”, a transmis Poliţia Capitalei.
Sesizarea e făcută de o persoană exmatriculată
Dar universitatea scoate în evidenţă un alt fapt, anume că sesizarea primită pe această temă de la ASUB este semnată de o persoană care “nu mai are calitatea de studentă UB, fiind exmatriculată”.
“Domnișoara Ivașc M.-C. Alexandra, care a semnat adresa înaintată Rectoratului Universității din București în calitatea asumată de președintă a Asociației Studenților din Universitatea București (ASUB), nu mai are calitatea de studentă a Universității din București, fiind exmatriculată de la ambele facultăți pe care le urma (...) prin urmare, din data de 10 iulie 2023, domnișoara Ivașc M.-C. Alexandra nu mai are nici calitatea de studentă și nici pe cea de membră a ASUB”, transmite UniBuc.
În plus, deşi metodologia prevede că ASUB, împreună cu Consiliul pentru Probleme Studențești (CPS), are obligația să organizeze alegeri pentru șefii de cămin din rândul studenților cazați, "aceste alegeri nu au mai fost organizate de ASUB și CPS de trei ani”.
Ce ne facem cu curăţenia?
Cât despre probleme de igienă, UniBuc susţine că "pe perioada vacanței de vară, așa cum s-a procedat în fiecare an, în căminele închise se vor desfășura lucrări de igienizare, astfel încât la începutul anului universitar camerele pe care le punem la dispoziția studenților să îndeplinească toate condițiile de cazare; ca de fiecare dată, camerele care nu îndeplinesc condiții propice de cazare nu vor fi incluse în acest circuit".
În plus, "sunt în curs de desfășurare lucrări de renovare, reabilitare și modernizare în mai multe cămine, după cum urmează:
- „Mihail Kogălniceanu” (igienizare și înlocuire mobilier),
- „Măgurele G1” (reabilitare în totalitate),
- „Pallady” 1 (reabilitare instalație electrică),
- precum și la unul dintre căminele aflate în discuție – „Grozăvești C” (reabilitare spații comune, holuri, înlocuire uși acces, reparații și igienizări locale în celelalte cămine)".
Aşa arată căminele Universităţii Bucureşti: