Universitatea din Bucureşti a cumpărat clădirea Facultăţii de Limbi Străine, cu peste 6 milioane de euro

Universitatea din Bucureşti a cumpărat clădirea Facultăţii de Limbi Străine, cu peste 6 milioane de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Universitatea din Bucureşti anunţă că a cumpărat, cu 6,45 milioane de euro, imobilul care găzduieşte Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Acesta se află în strada Pitar Moş nr. 7-13.

Profosul Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, a apreciat că, ”prin această achiziţie, Universitatea din Bucureşti îşi rezolvă, pe de-o parte, o problemă funcţională majoră şi, pe de altă parte, o problemă istorică, juridică şi morală”.

”Păstrând clădirea, care are zeci de săli de clasă, cabinete, birouri, biblioteci, o sală de sport, asigurăm continuitatea în spaţiile de învăţământ pentru FLLS, cea mai mare facultate de limbi străine din România şi cea mai mare din UB ca număr de cadre didactice şi de programe de studii.

ADVERTISING

Gazdă pentru aproape 4.000 de studenţi şi 200 de cadre didactice şi cercetători, facultatea are la licenţă şi masterat aproximativ 150 de formaţiuni de studii.

Prin achiziţia legală a clădirii deja retrocedată de instanţă proprietarului istoric deposedat abuziv de regimul comunist, UB face o dreptate istorică acestei congregaţii care a avut şi are o contribuţie majoră la educaţia copiilor şi în special a fetelor din întreaga Europă şi păstrează pentru clădire destinaţia iniţială, cea de educaţie de elită”, a transmis rectorul UB.

ADVERTISING

Potrivit reprezentanţilor Universităţii, clădirea din Pitar Moş are o istorie fascinantă de aproape 160 de ani, fiind timp de aproape o sută de ani cea mai bună şcoală catolică de fete din Bucureşti.

Inaugurată la 10 octombrie 1858, Şcoala de fete Sfânta Maria a funcţionat sub patronajul Bisericii Catolice până în 1948, când a fost confiscată de regimul comunist şi transformată în Institutul Maxim Gorki.

Ulterior, clădirea a devenit sediu al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. Retrocedată proprietarilor ei istorici, Congregatia Jesu, imobilul urma să fie eliberat de Universitate în următorii 4 ani şi jumătate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇