Simularea Evaluării Naționale - 4 din 10 elevi nu au luat nici 5 la Română

Simularea Evaluării Naționale - 4 din 10 elevi nu au luat nici 5 la Română
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doar 64% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale la Limba Română au obținut note de trecere, conform datelor publicate de Ministerul Educației. La matematică, procentul celor cu note peste 5 a fost de aproape 72%, iar la Limba maternă a ajuns la 89%.

Evaluarea s-a desfășurat digitalizat, iar lucrările au fost distribuite aleatoriu. Ministerul anunță o creștere a acurateței corectării față de anul trecut.

Cum stau elevii români la matematica și limba română

Potrivit rapoartelor statistice, la Limba și literatura română, din cele 161.883 de lucrări evaluate, 103.629 au avut note mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă un procent de 64,01%.

La matematică, 115.879 dintre cele 161.004 de lucrări evaluate au fost notate cu 5 sau mai mult, ceea ce înseamnă un procent de 71,97%.

La Limba și literatura maternă au fost evaluate 9.607 lucrări, iar 8.566 au luat note de 5 sau peste 5, ceea ce înseamnă un procent de 89,16%.

Ministerul Educației anunță că evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Procedura și acuratețea evaluării

Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).

Din acest punct de vedere, față de sesiunea similară a anului trecut, se remarcă o creștere semnificativă a acurateței evaluării: 8,81% lucrări reevaluate la limba și literatura română anul acesta, față de 11,39% în 2024, 0,1% lucrări reevaluate la matematică anul acesta, față de 0,25% în 2024 și 4,8% lucrări reevaluate la limba și literatura maternă anul acesta, față de 8% în 2024.

Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII se comunică individual, nu prin afișare.

Rezultatele au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București și sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇