Profesori de la Gazeta Matematică predau la Centrul de excelență pentru gimnaziu Laude-Reut pentru elevii pasionați de matematică din toată țara

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Laude-Reut_image
Foto: The Laude-Reut Educational Complex

Pentru școli, elevi și profesori, pandemia a adus nu doar dificultăți, ci a dat naștere și unor soluții inedite pentru învățământul românesc, unele dintre acestea lansate de instituții de învățământ privat. Astfel, începând cu anul școlar 2020-2021, Complexul Educațional Laude-Reut, școală privată de top din Capitală, găzduiește un Centru permanent de excelență matematică pentru clasele V-VIII.

Centrul este deschis participării tuturor elevilor de gimnaziu care doresc să aprofundeze studiul matematicii, pentru a participa la olimpiade, concursuri sau pentru admiterea în învățământul superior.

ADVERTISING

În program s-au înscris până acum 72 elevi provenind de la școli din București și din țară, precum și elevi din ciclul gimnazial al Laude-Reut. Majoritatea cursanților, 40 la număr, sunt din clasele V-VI, restul provenind din clasele VII-VIII.

62 ore de matematică pentru 72 elevi din ciclul gimnazial vor avea loc în cadrul centrului de excelență în acest an școlar

Ideea de învățământ de excelență nu este nicidecum una nouă în România. De fapt, chiar Laude-Reut, fosta școală Lauder, a fost gândită de la început ca o instituție de învățământ de elită, statut pe care a reușit să și-l păstreze până în prezent.

ADVERTISING

Însă noutatea, în cazul centrului de excelență Laude-Reut, este că acesta are ca unic obiectiv pregătirea matematică la cel mai înalt nivel accesibil unui elev de gimnaziu.

În alte sisteme școlare din Europa și America de Nord, astfel de clase există la gimnaziu sau, mai des, la liceu, acolo unde servesc drept pregătire pentru studiile universitare (și sunt uneori echivalate cu cursurile urmate în primul an de facultate).

Laude-Reut vizează astfel o categorie de copii talentați care, în general, nu au acces la o formă de învățământ explicit organizată astfel încât să le asigure o educație de excelență ce le pune în valoare potențialul real. Acești elevi se pregătesc de regulă la nivelul lor real în privat sau, în cazurile fericite, cu profesori inimoși care își rup din timp pentru a lucra cu ei în afara orelor. Laude-Reut le oferă astfel acestor copii o alternativă de pregătire într-un cadru formal, cu obiective clare, programă la nivelul capacităților lor și profesori specializați.

Tova Ben Nun-Cherbis, președinte fondator al Complexului Educațional Laude-Reut
ADVERTISING

Orele au loc online, iar exercițiile și problemele sunt publicate și pe site-ul Complexului educațional Laude-Reut din București, fiind accesibile tuturor elevilor talentați

Cursurile centrului sunt organizate online, pe două grupe: una pentru clasele a V-a și a VI-a, iar a doua pentru clasele a VII-a și a VIII-a. Programul de pregătire este de două ore pe săptămână, începând din luna octombrie 2020, iar temele sunt publicate și pe site-ul Complexului Educațional Laude-Reut. În total, programul va avea 62 de ore de aprofundare a matematicii.

Materia de studiu este programa pentru olimpiada de matematică, cu accent pe noțiunile complementare celor predate la clasă: principiul cutiei, principiul invariantului, principiul extremal, probleme de numărare, probleme de colorare, elemente de teoria numerelor, inducția matematică, inegalități, strategii de rezolvare a problemelor de geometrie și elemente de trigonometrie.

Cursurile sunt susținute de profesorii Cristina Hlevca și Andrei Alexandrescu, membri ai Societății de Științe Matematice, ai colectivului de redacție al Gazetei Matematice și ai Comisiei Naționale a Olimpiadei de Matematică.

Toate materialele utilizate la predare – fișe de lucru, suportul de curs și o parte din înregistrările video ale lecțiilor de la Centrul de Excelență – sunt disponibile gratuit online, pe pagina de internet www.laude-reut.ro și pe pagina de Facebook a Complexului.

Chiar dacă olimpiadele școlare din acest an au fost anulate, elevii Centrului de Excelență vor lua parte la simulări de olimpiade, care vor fi de asemenea disponibile și online, pentru toți copiii care doresc să le urmărească.

Andrei Alexandrescu, Profesor

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇