Adesea, în articole publicate pe internet, pe burtierele emisiunilor de televiziune sau în conversațiile dintre realizatorii unor programe de televiziune sau de radio și invitații din studio, observăm că se strecoară, frecvent, folosirea formei greșite a verbului a voi. Astfel, se pot întâlni exprimări de genul:
„Mama vroia să urmez facultatea de medicină”.
„Eu de fapt vroiam să fac sculptură”.
„De Black Friday mi-am luat 7 cărți pe care vroiam să le citesc”.
- De ce nu este corectă o astfel de exprimare?
Pe cât de simplă este explicația, pe atât de simplu este să învățăm să vorbim și să scriem corect. În ceea ce privește această problemă gramaticală, este important să știm că, în construcția sa, verbul a voi la modul indicativ, timpul imperfect nu va cuprinde în forma niciunei persoane consoana „r”. Astfel, formele corecte vor fi: voiam, voiai, voia, voiam, voiați, voiau.
- De ce se produce această greșeală?
Cauza care conduce la utilizarea eronată a formelor acestui verb o reprezintă confundarea verbului a voi cu verbul a vrea, ale cărui forme la modul indicativ, timpul imperfect sunt: vream, vreai, vrea, vream, vreați, vreau.
- Ce putem face pentru a evita căderea într-o astfel de capcană?
Atunci când dorim să exprimăm o acțiune trecută și apelăm la utilizarea timpului imperfect, vom folosi verbul a voi cu formele sale voiam, voiai, voia, voiam, voiați, voiau, în a căror construcție „r” nu apare. Când dorim, în schimb, să exprimăm o acțiune care se desfășoară în momentul vorbirii, fie utilizăm formele timpului prezent ale verbului a voi - voiesc, voiești, voiește, voim, voiți, voiesc, fie apelăm la formele timpului prezent ale verbului a vrea - vreau, vrei, vrea, vrem, vreți, vreau, care sunt acceptate, actualmente, în limba română.
- Prin urmare, enunțurile trebuiau să sune astfel:
„Mama vroia voia să urmez facultatea de medicină”.
„Eu, de fapt, vroiam voiam să fac sculptură”.
„De Black Friday, mi-am luat 7 cărți pe care vroiam voiam să le citesc”.
Articol scris de Ionela Zegrean - Școala de Gramatică.