Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași a găsit soluția pentru a renova căminele, fără cheltuieli mari, folosind ca echipă de lucru 440 de studenți.
Pentru munca lor, aceștia nu vor plăti o lună cazarea la cămin și își pot alege camera în care vor locui pe parcursul anului universitar.
Jurnaliștii TVR au stat de vorbă cu 20 de studenți, majoritatea în anul 2 la Facultatea de Construcții și Instalații, care au participat la lucrări și aceștia au dezvăluit motivele pentru care au ales să facă asta.
„Mă ajută din punct de vedere financiar, pentru că nu o să mai plătesc căminul o lună și mi se pare un bonus”, a spus o studentă care văruia cu trafaletul.
„E frumos. Trebuie să facem și căminul să arate mai bine pentru viitorii boboci. Am fost și eu boboc anul trecut și a arătat destul de frumos și să-l facem la fel sau poate chiar mai frumos”, adaugă un student.
Prioritate au avut camerele în care stau studenții străini veniți prin programul Erasmus, care ajung din acest weekend la Iași.
Altfel, studenții se asigură ca toți colegii lor să aibă condiții bune în momentul în care vin să se cazeze. Au văruit toate camerele, au vopsit caloriferele, au spălat geamurile, au făcut paturile și au făcut curățenie atât în cămin, cât și în curte.
„Este un lucru benefic și pentru noi, și pentru ei. În primul rând, pentru ei că socializează, leagă prietenii, îi cunoaștem și noi mai bine, știm care sunt mai apropiați de omul normal decât cel care stă numai cu nasul în cărți și în bibliotecă”, a spus prof. univ. dr. Dorina Isopescu, decanul Facultății de Construcții și Instalații din Iași.
Pentru universitate, afacerea a fost destul de profitabilă. Campusul studențesc Tudor Vladimirescu este cel mai mare din țară, cu 22 de cămine ce asigură aproximativ 7.000 de locui de cazare. Taxa lunară la cămin pentru un student variază, în funcție de cameră, între 145 și 245 de lei.