Ora de muzică de la o școală din București a fost deturnată de hackeri. Profesoara a anunțat că nu va mai preda online

Ora de muzică de la o școală din București a fost deturnată de hackeri. Profesoara a anunțat că nu va mai preda online

O oră de muzică ce se desfășura online la Școala Gimnazială ”I.G. Duca” din Capitală a fost deturnată după ce s-au conectat la platformă mai multe persoane.

Participanții neinvitați au pus diverse sunete de fundal și au început să vorbească urât. Profesoara de muzică s-a speriat și a ieșit din lecție, fără a se asigura că și copiii au părăsit platforma.

Ulterior, profesoara a transmis că nu va mai ține orele online, ci va găsi alte modalități de a transmite elevilor materialele de studiu.

ADVERTISING

Unul dintre părinți și-a auzit fiica țipând speriată și s-a dus în camera ei să vadă ce se întâmplă.

”Pe platforma online a școlii, pe care trebuia să se țină ora de muzică, au intervenit niște persoane necunoscute din afara clasei. Au început să vorbească foarte urat, să pună sunete de fundal, să deranjeze ora. După câteva minute, profesoara de muzică a părăsit platforma, fiica mea s-a deconectat.

Am rugat-o să reconecteze pentru a vedea și asculta personal ce se întâmplă. Mi-am dat seama că la oră este deja conectată o persoană adultă cu camera pornită. A intrat într-o conversație care a denaturat”, a povestit mama care a surprins scena, pentru Digi24.

ADVERTISING

Părinții cer ca platformele pe care se țin cursurile online să fie securizate, însă Inspectoratul plasează responsabilitatea la conducerea fiecărei școli în parte.

"Fiecare unitate școlară lucrează pe o platforma agreată și în funcție de platforma și de modul de lucru pentru care au optat spre a lucra online, există un administrator care gestionează informația asta tehnologizată.

ADVERTISING

În situația în care o oră este deranjată de un participant neinvitat, sigur că școala va iniția o anchetă prin care va trebui să găsească vinovatul și în măsura în care acesta va fi identificat, se va trece la sancțiuni conform regulamentului școlar", a declarat pentru sursa citată Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB.

Andra Zaharia, expert în securitate cibernetică, a sfătuit conducerea școlilor să consulte ghidurile postate pe Cert.ro, în care există pașii exacți pentru a face niște setări minime de securitate, pentru a evita astfel de situații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇