„Ora de educație rutieră la liceu” - 3.000 de elevi vor fi formați pentru un comportament responsabil în trafic

„Ora de educație rutieră la liceu” - 3.000 de elevi vor fi formați pentru un comportament responsabil în trafic

MOL România, în parteneriat cu Poliția Română și Asociația E.D.I.T, duc mai departe programul „România în siguranță” și organizează „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”.

În contextul în care pentru 28% dintre accidentele grave din 2022 au fost responsabili șoferi cu mai puțin de un an de experiență, scopul acestui demers este de a promova un comportament responsabil în trafic în rândul tinerilor care urmează să obțină permisul de conducere. 

Aproximativ 3.000 de elevi din 15 licee vor participa la cursurile interactive organizate de Asociația E.D.I.T., iar primele sesiuni vor avea loc în 10 licee din București până la începutul sezonului estival, atunci când oamenii călătoresc mai mult pentru a ajunge la destinația lor de vacanță. În context, anul trecut în timpul sezonului estival, tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani au produs 206 accidente rutiere grave, soldate cu 62 de persoane decedate și 186 de persoane rănite grav, conform datelor furnizate de Poliția Română.

MOL România face un pas suplimentar pentru consolidarea angajamentului asumat față de comunitățile locale, inițiind și o campanie națională de informare și de conștientizare a riscului de accidente rutiere, cu scopul de a ajuta toți șoferii să înțeleagă mai bine impactul acțiunilor lor în trafic.

ADVERTISING

Centrată pe mesajul „Familia are prioritate”, campania de informare atrage atenția asupra implicațiilor multiple pe care accidentele grave le au nu numai asupra celor implicați, ci și asupra familiei, copiilor și celor apropiați. Conform datelor Poliției Române, persoanele cu vârsta de sub 12 ani au fost implicate în 425 de accidente rutiere grave produse la nivel național, în anul 2022. 

Inițiativele fac parte din platforma dedicată siguranței rutiere a MOL România, o direcție de responsabilitate socială prin care compania derulează activități de educare și prevenție împreună cu autorități, parteneri, ONG-uri și angajați, menite să contribuie semnificativ la îmbunătățirea gradului de conștientizare a importanței siguranței în trafic în România.  

„De 27 de ani, MOL România dezvoltă produse și servicii inovatoare, pentru a le oferi clienților o experiență de călătorie cât mai bună, adaptată nevoilor lor mereu în schimbare. Din păcate însă, vedem și o realitate tristă, cauzată de rata mare a accidentelor rutiere grave, iar prin parteneriatul cu Asociația E.D.I.T. și cu sprijinul Poliției Române, ne dorim să aducem mai aproape de oameni informațiile esențiale despre un comportament responsabil în trafic. Cred cu tărie că deciziile bune la volan sunt luate de oameni informați, care pot să înțeleagă pericolele la care se expun și care se pun în siguranță printr-o abordare prudentă,” a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman MOL România. 

ADVERTISING

Programul „Ora de educație Rutieră la liceu”, susținut de MOL România și realizat cu sprijinul Poliției Române, face parte din programul național „România în siguranță” dezvoltat de Asociația E.D.I.T. Pentru a-i ajuta pe liceeni să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun în trafic, dar și ce trebuie să facă pentru a fi în siguranță și cum trebuie să acționeze în cazul unei situații de urgență, elevii vor participa la workshop-uri unde vor dobândi cunoștințe despre siguranța rutieră, acordarea primului ajutor și conducerea defensivă. 

„Cu toții avem proiecte pe care ne dorim să le facem, însă, ca să avem șanse să le realizăm trebuie să fim, în primul rând, în siguranță. Câteva clipe de neatenție sau grabă, cauzate de dorința de a îndeplini cât mai multe dintre obiectivele pe care le avem, se transformă prea des în accidente rutiere grave, care distrug viețile tinerilor – chiar înainte ca acestea să fi început cu adevărat. În acest context, alături de partenerul nostru MOL România, ne dorim să schimbăm aceste statistici și credem că putem aduce o contribuție reală prin programele de educație pentru tineri,” a declarat Liviu Zorilă, Președintele Asociației E.D.I.T.

ADVERTISING

Poliția Română, prin Direcția Rutieră, depune eforturi constante pentru a crește gradul de disciplină rutieră, cu scopul de a preveni accidente. Salutăm și inițiativele din mediul privat care luptă pentru același scop și sperăm că printr-o abordare care pune accent pe educație vom reuși, împreună, să corectăm comportamentele care pun vieți în pericol. Salutăm demersul MOL România și susținem această inițiativă punând la dispoziție specialiști în siguranță rutieră din echipa noastră, dar și materiale educative, cu ajutorul cărora ne dorim să contribuim la educația tinerei generații, care poate lua decizii conștiente și responsabile și din calitatea de participant la trafic,” a declarat Marian Măndescu, comisar-șef de poliție, Poliția Română. 

Deși în anul 2022 a fost înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere din ultimul deceniu – 4.711, 1.634 de oameni și-au pierdut viața pe șosea, iar alți 3.685 au fost grav răniți, România clasându-se în continuare pe primul loc în UE la numărul de accidente grave și decese în trafic. Printre cauzele acestora se numără și indisciplina pietonilor, alături de nerespectarea regimului de viteză sau de indisciplina bicicliștilor. 

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 250 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de peste 260 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, care în prezent oferă și o variantă digitală prin aplicația MOL Go. Începând cu anul 2018, MOL România este parte a proiectului NEXT-E, care vizează instalarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și nu numai, printr-o platformă extinsă de programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 6 țări. MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇