Metoda care te ajută să fii sigur că reții ce ai de învățat pentru examen

Metoda care te ajută să fii sigur că reții ce ai de învățat pentru examen
truc invatare eficienta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu e simplu să înveți pentru examen. Unii ar spune că e o știință în sine. Dar există metode de a eficientiza procesul și de a te asigura că ceea ce a ajuns la tine în cap va rămâne acolo.

Pare ”la mintea cocoșului” că ceea ce a ajuns la creierul tău să fie înmagazinat, dar realitatea e că în numai o zi de la când am intrat în contact cu anumite informații (din programa școlară, de exemplu) uităm în proporție de 50 – 80% și e perfect normal să fie așa. Iar fenomenul se adâncește cu fiecare zi care trece și în care nu ai făcut nimic cu informațiile primite.

ADVERTISING

E un fapt cunoscut și se numește curba uitării. E un concept formulat de Hermann Ebbighaus, un psiholog german și cercetător al memoriei.

Teoria spune astfel: informația proaspătă este uitată rapid, dacă nu este repetată deloc în primele 24 de ore de la învățarea ei. Atunci, ai avea nevoie de doar 10 minute să ți-o reîmprospătezi și fixezi.

După 7 zile (în care nu ai mai luat contact cu informația), îți vei aminti și mai puțin. Iar după 30 de zile, va mai fi rămas doar 2 – 3% din informație.

Dacă ai relua zilnic informația, creierul tău ar înțelege foarte repede că trebuie stocată (și nu uitată, laolaltă cu outfitul colegei sau meniul de la restaurant). În ziua a 7-a, pentru a-ți aminti o oră de informație (un curs), ai avea nevoie de 5 minute de rememorare, iar în ziua a 30-a, de doar 2 – 4 minute de recapitulare, se arată într-un articol conceput pentru studenți pe site-ul Universității Waterloo.

ADVERTISING

Când reiei o informație iar și iar, va fi nevoie de tot mai puțin timp pentru ca aceasta să fie reactivată în creier.

Prin urmare, se pune întrebarea: când te apuci de învățat pentru examen? Iar răspunsul este: imediat după curs. Nu lăsa informația să plece, pentru că vei avea nevoie de mult timp pentru a o reașeza la locul ei. Poți recapitula zilnic câte jumătate de oră și, eventual, 1,5 – 2 ore în weekend.

Și 4 – 5 zile pe săptămână dacă îți faci timp pentru recapitulare tot e mai bine decât să ajungi la momentul din ziua 30, când doar 2 – 3% din informație mai e prezentă. Acesta sau imediat după este momentul în care, dacă citești materia de curs, te vei întreba dacă chiar ai fost prezent atunci când profesorul a predat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇