Ligia Deca, chemată la "Ora Guvernului" de Mărțișor: Ce spune despre modificările la legile Educației și grila de salarizare a profesorilor

Ligia Deca, chemată la "Ora Guvernului" de Mărțișor: Ce spune despre modificările la legile Educației și grila de salarizare a profesorilor

Ligia Deca, ministrul Educaţiei, este așteptată la „Ora Guvernului”, în Senat, pe data de 1 martie, la ora 11:30, la solicitarea USR.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, consideră că „este inacceptabil felul în care Ligia Deca amână de luni bune orice discuție pe modificările la legile Educației”.

„Doamna Deca să vină să ne explice care e situația legilor Educației pe care le ține ascunse la sertar de atâta timp. Nu putem admite ca acest subiect, atât de important pentru noi, pentru copiii noștri, să fie discutat doar pe la colțuri, după cum iese un zvon sau altul de la Ministerul Învățământului. Doamna Deca trebuie să clarifice încotro are de gând să ducă învățământul românesc”, a declarat Mihail.

ADVERTISING

Acesta a precizat că Ligia Deca a promis inițial că modificările la legile Educației vor fi depuse înainte de discutarea bugetului în Parlament, apoi a venit cu o amânare, și anume până la începerea actualei sesiuni legislative, ultimul termen asumat și neonorat fiind 15 februarie.

„USR i-a solicitat în repetate rânduri Ligiei Deca să facă publice modificările la legile Educației și să organizeze dezbateri reale cu toate părțile interesate: profesori, studenți și elevi, părinți și autorități publice locale. Mai mult, USR a invitat-o oficial pe Ligia Deca în Parlament nu mai puțin de patru ori de la preluarea mandatului. Însă ministrul Educației nu a dat curs niciunei invitații la dialog”, se menționează în finalul comunicatului.

ADVERTISING

Nu se mai fac schimbări "de azi pe mâine" la Bacalaureat

Pe de altă parte, Ligia Deca a anunțat, luni, că, în ceea ce priveşte examenele naţionale, nicio formulă nouă de evaluare nu se va aplica din anul următor adoptării legilor educaţiei.

"Formulele reformate vor fi aplicate numai începând cu generaţia care va intra în nivelul respectiv, adică pentru examenul de admitere la liceu, cei care intră în clasa a V-a în anul următor adoptări legii, deci peste patru ani. În cazul Bacalaureatului în formulă nouă, el va fi aplicat doar pentru cei care intră în clasa a IX-a şi urmează programele şi planurile cadru revizuite la liceu. Acolo ne putem muta chiar la cinci ani de la momentul adoptări legii încolo.

ADVERTISING

Nu este o situaţie iminentă şi acest lucru este unul dintre lucrurile pe care le-am spus încă de la începutul mandatului meu. Nu-mi doresc să afectăm în niciun fel predictibilitatea şi să facem schimbări de azi pe mâine pentru copii sau care să afecteze familiile lor. (…)

Formula de examen de Bacalaureat a fost discutată şi agreată la nivel tehnic, urmează, sigur, discuţia din coaliţie", a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Stimulente pentru profesorii din zone defavorizate

Deca a precizat și ce se întâmplă cu grila de salarizare a profesorilor. Potrivit înţelegerii din coaliţie, aceasta va fi prevăzută în legea de profil, iar ministrul a spus că profesorii care predau în zone dezavantajate trebuie să beneficieze de un sprijin suplimentar.

"Într-adevăr, înţelegerea în coaliţie este că tot ceea ce ţine de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială, însă ca principiu, noi plecăm de la ideea unei salarizări mult mai bună în acord cu rolul pe care profesorii, educatorii şi învăţătorii îl au în ansamblul social.

În ceea ce priveşte profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem, pe de-o parte, să avem un coeficient suplimentar de finanţare a acelor şcoli şi, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitatea de creştere a salariului pentru cei care merg în comunităţile unde, într-adevăr, este mai greu din punct de vedere al inegalităţilor de achiziţii între copii, din punct de vedere al distanţei faţă de centrele mari", a afirmat Ligia Deca.

Ministrul a mai spus că se urmărește și identificarea unor zone prioritare de investiţii în educaţie și a promit că va reveni cu detalii: "Avem o astfel de formulare, în aşa fel încât să putem direcţiona finanţarea necesară acolo unde este nevoie de ea. (…) Ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar şi atunci când o să facem public pachetul legislativ, o să vedeţi şi detaliile."

Ligia Deca a precizat, totodată, că îşi doreşte ca după şedinţa coaliţiei din această săptămână să poată fi făcut public calendarul cu privire la legile Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇