Guvernul vrea să le dea mai mulți bani profesorilor care corectează lucrările la examenele naționale

Guvernul vrea să le dea mai mulți bani profesorilor care corectează lucrările la examenele naționale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Educației vrea să majoreze sumele cu care vor fi plătiți anul acesta profesorii care corectează lucrările la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Bani mai mulți vor primi și membrii comisiilor, precum și informaticienii care participă la organizarea examenelor, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat educatieprivata.ro.

Față de nivelul stabilit prin ordin de ministru în urmă cu o lună, nivelul actual modificat este cu 20-25% mai mare, în funcție de rolul pe care îl are participantul.

ADVERTISING

Astfel, pentru o lucrare corectată, un profesor evaluator va primi 15 lei, în loc de 11 cât era, la Evaluarea Națională, și 18 lei, în loc de 15 la Bacalaureat, dacă proiectul de ordin va fi aprobat.

Președinții comisiilor organizate în unitățile de învățământ la Evaluarea Națională vor încasa cu 190 de lei mai mult (790 lei în 2023, 600 de lei în 2022), iar persoanele responsabile de supravegherea audio-video, care în 2022 au primit 550 lei, anul acesta vor fi plătite cu 724 de lei.

Președinții comisiilor organizate în centrele de evaluare/comisiile de contestații la Evaluarea Națională vor încasa 1.843 de lei, spre deosebire de 1.400 de lei cât au primit anul trecut, dacă au în responsabilitate până la 1.000 de candidați și 1.974 de lei, în loc de 1.500 de lei cât au primit în 2022, la o comisie de peste 1.000 de candidați.

ADVERTISING

Luni seara, Ligia Deca a fost întrebată, la TVR Info, dacă Ministerul Educației are toți profesorii de care e nevoie pentru supraveghere, pentru corectare, pentru ambele examene.

„Avem deja o bază de date cu profesori care și-au manifestat disponibilitatea. Procedura este că, atunci când avem clar calendarul și ne apropiem de data respectivă, sunt verificați acești oameni de disponibilitatea lor de a participa. În cazul în care ei nu sunt disponibili, se merge la următoarea persoană de pe listă și avem niște baze de date acoperitoare ca număr de persoane și care chiar uneori exced.

ADVERTISING

Și atunci avem resursa umană ca să susținem examenele. În cazul în care avem, știu eu, zone unde pot fi probleme, ca în fiecare an reușim să găsim soluții”, a spus ministrul Educației, potrivit Edupedu.

Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate.

Astfel, articolul 3 al OUG prevede că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și de la 1 ianuarie vine altă creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇