Cristian Presură va fi autorul unui nou manual de Fizică pentru clasa a IX-a: Elevii îl vor vedea ca pe un ajutor, nu ca pe un obstacol!

Cristian Presură va fi autorul unui nou manual de Fizică pentru clasa a IX-a: Elevii îl vor vedea ca pe un ajutor, nu ca pe un obstacol!

Fizicianul Cristian Presură, cercetător la Philips Research Eindhoven, a anunțat că va fi autorul unui nou manual de fizică de liceu, pentru clasa a IX-a.

”Dragi prieteni, am acceptat un proiect de suflet: elaborarea unor noi MANUALE DE FIZICĂ de liceu (ultimele sunt din anul 2004). Oferta vine din partea editurii Corint, iar licitatia pentru primul manual (clasa a IX-a) are loc în primăvara anului viitor (un timp foarte scurt). Sunt extrem de onorat, simt responsabilitatea ce imi stă pe umăr și mă bucur ca un copil că pot ajuta la un lucru atât de frumos”, a scris Cristian Presură pe Facebook.

ADVERTISING

Fizicianul precizează că va acorda 90% din atentia și timpul său liber pentru scrierea manualului. Deși trăiește în Olanda, Cristian Presură spune că înțelege realitatea din România și își va forma o echipă de profesori competenți.

El promite că toți elevii vor vedea manualul ca pe un ajutor, nu ca pe un obstacol.

”Scrierea unui manual este o "funcție publică" și ca atare am să-i acord 90% din atenția și timpul meu liber. O voi face pentru copiii nostri, voi avea în față mereu elevi pe care n-am avut șansa să îi văd de la catedră, oriunde se află ei, de la București la ultimul sat. Sunt un idealist, dar nu rupt de realitate. Trăiesc în Olanda dar înțeleg realitatea din România.

ADVERTISING

Îmi voi forma o echipă de profesori competenți aleși de mine. Voi ințelege sistemul pentru a schimba acolo unde sunt disfuncționalități (forma criptică a textului, de exemplu) dar și voi continua acolo unde s-au făcut lucruri bune (manualele de fizică de generală de exemplu). Vom pleca de la realitățile din România (analfabetism funcțional ridicat, de exemplu) dar vom construi către o Românie frumoasă, în care toți elevii vor vedea manualul ca pe un ajutor, nu ca pe un obstacol”, a subliniat fizicianul.

ADVERTISING

Cristian Presură vrea să implice cât mai multă lume în acest proiect și a lansat astfel o serie de întrebări care să îl ajute la elaborarea noului manual de fizică.

”Voi scrie des aici când voi avea nevoie de ajutor la acest proiect, și vă voi cere feedback. Iată acum prima întrebare către voi. Mai jos sunt câteva gânduri despre principiile care trebuie să ghideze manualul. Va rog să îmi spuneți ce părere aveți despre ele, ce ați șterge sau adăuga?

Cred că manualul ar trebui scris în cea mai mare parte pentru elevii medii (de definit în realitatea de azi), care vor trebui să înteleagă fenomenele din manual și ecuațiile, numai citind din el (fără ajutorul dominant al profesorului). Manualul folosește "carligele" clasice din fizică: "curiozitatea" (un fenomen zilnic întâlnit de el), "povestea" (o explicație sumară în cuvinte"), "matematica" (aleasă să se vadă acel "aha, pot și eu"), "utilitatea/practică" (uite, dacă știu asta, îmi va fi util maine), "deschizător de curiozitate" (dar dacă e pe invers, cum ar fi dacă?, stai să caut pe net), "atragător" (ce fină se simte textura foii de carte)”, a conchis fizicianul.

Cristian Presură este autorul binecunoscutului volum Fizica povestită.

Prezentare cartea "Fizica povestita"

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇