Creşele vor primi şi nou-născuţi şi vor avea grupe mai mari de copii

Creşele vor primi şi nou-născuţi şi vor avea grupe mai mari de copii

Creşele vor primi şi nou-născuţi şi vor fi organizate pe grupe de vârstă, ca grădiniţele.

Parlamentul a adoptat în această săptămână modificări referitoare la modul cum sunt organizate şi funcţionează creşele. Ordonanţa devenită lege astfel va merge la promulgare, la Cotroceni.

Înainte la creşe se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani.

Iată principalele modificări:

Coboară vârsta copiilor care pot fi înscriși la creşă până la cea a unui nou-născut.

Creşele vor fi organizate pe grupe de vârstă.

ADVERTISING

Se schimbă şi împărţirea copiilor în grupe:

  • în grupa mică vor fi 7 copii în medie, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9.
  • în grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15.
  • în grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Tipurile de program: 

  1. program normal, 5 ore pe zi, în funcție de solicitările părinților; 
  2. program prelungit, 10 ore pe zi. 

Schimbări administrative şi de personal

Creşele de stat vor fi arondate grădiniţelor cu program prelungit.

ADVERTISING

"Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti. Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educaţiei, în termen de 15 zile de la emitere", a motivat, în plenul Senatului, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

ADVERTISING

În plus, creșele de stat, particulare și confesionale care există în prezent vor fi acreditate ca unități de învățământ din oficiu odată cu intrarea în vigoare a legii.

Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la finanţarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creşe.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a arătat că centrele de îngrijire ale copiilor, "care aveau doar această conotaţie de îngrijire", se mută în subordinea Ministerului Educaţiei pentru a deveni unităţi de învăţământ ante-preşcolar, "astfel încât copiii cu vârste între 0 şi 3 ani să poată să se dezvolte şi cognitiv-educaţional, nu doar să poată să fie ţinuţi într-un regim de masă şi somn după-amiază".

Angajații din creșe vor trebui să facă anumite cursuri de formare până în anul 2025.

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a precizat că proiectul a fost adoptat cu amendamente care dau posibilitatea mamelor să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă.

"S-a venit cu amendamente care reuşesc să facă posibil ca mamele să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă, de la 11 luni. Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-şi lase copiii în siguranţă. Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educaţia copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituţii specializate cu oameni pregătiţi să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori.

Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv daţi afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-şi poată completa studiile sau să se poată perfecţiona", a explicat Sbîrnea, citată de Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇