Ce se întâmplă cu titularizarea? Concursul a fost suspendat în ultimul moment

Ce se întâmplă cu titularizarea?  Concursul a fost suspendat în ultimul moment
pexels.com
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Silvia Filip are aproape  23 de ani și de un an lucrează ca învățător la o școală privată din Galați. La începutul anului, a decis să dea examenul de titularizare, cu toate că știe că sunt puține locuri scoase la concurs în școlile de stat, dacă sunt 10 posturi de învățători în tot județul Galați.

Numai că vestea de miercuri seară, aceea că titularizarea a fost suspendată cu câteva ore înainte de a începe înscrierea,  în contextul în care în starea de alertă nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din instituțiile publice,  i-a creat o stare de incertitudine.

Silvia și-a strâns actele pentru înscriere, dar acum nu știe ce-o să facă. „Este crunt, mai ales că până acum am stat în nesiguranță, până să se afișeze primul calendar, adică până la sfârșitul lui mai. Iar acum nu știi nimic despre ce o să se întâmple, dacă o să se mai dea. Incertitudinea asta provoacă foarte multe griji. Pe mine examenul în sine nu mă sperie, mă sperie pașii pe care trebuie să-i parcurg până acolo și după examen”, a spus Silvia Pop.

ADVERTISING

 În situația ei sunt alte câteva zeci de mii de profesori sau absolvenți care și-au propus ca în acest an să susțină examenul de titularizare.

Cele mai multe locuri de învățători sunt în București, unde cererea din partea școlilor este mare pentru învățământul preșcolar și pentru cel primar.

Dacă nu va avea loc titularizarea în acest an, atunci ar apărea problemele. „Ar fi o adevărată mutație dacă rămânem numai cu suplinirea, dar nu se va întâmpla lucrul ăsta. Examenul se va da, dar nu se va da în iulie”, spune Maria Manea, inspector școlar adjunct la București.

Barcari: „Specialiștii de la Juridic au analizat toate posibilitățile și de aceea am anunțat atât de târziu”

Decizia Ministerului Educației de a suspenda examenul a venit în ultimul moment.

În 25 mai, profesorii aflau oficial că vor da examenul, iar Ministerul Educației tocmai publicase calendarul de examen, cu toate că starea de alertă fusese instituită de câteva zile.

ADVERTISING

Pe 17 iunie, atunci când trebuia să înceapă înscrierea la examen, Ministerul Educației  a emis ordinul pentru suspendarea titularizării. De ce în ultima clipă? Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, spune că decizia de ultim moment are o explicație.

„Pentru că nu știam dacă se prelungește starea de alertă. Conform legii 55, concursurile organizate de instituțiile publice sunt suspendate în stare de urgență și de alertă, prin urmare nu știam dacă se prelungește sau nu această stare de alertă.

De aceea, în funcție de hotărârea luată de guvern noi a trebuit să suspendăm concursul de titularizare, pentru că și acest concurs este considerat un concurs de ocupare a posturilor organizat de o instituție publică - Ministerul Educației”, a spus Luminița Barcari.

Nu se putea găsi o soluție juridică? „Specialiștii de la Juridic au analizat toate posibilitățile și, de aceea, am anunțat atât de târziu, pentru că am fi vrut să găsim o soluție pentru derularea în continuare a concursului de titularizare. O să vă comunicăm dacă între timp găsim și altă soluție. N-am avut încotro”, a spus secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar.

ADVERTISING

Întrebată ce le transmite profesorilor care s-au pregătit pentru examenul de titularizare, Barcari spune că aceștia ar trebui să-și continue pregătirea.

„Noi îi încurajăm să se pregătească în continuare, pur și simplu, mai mărim perioada lor de pregătire. Să privim partea bună a lucrurilor. Și să sperăm că după terminarea stării de alertă putem organiza și concursul de titularizare”, a mai spus Barcari.

Marius Nistor: Grav este că se blochează toate celelalte etape ale mișcării de personal

Sindicatele susțin  că vina pentru incertitudinea creată în rândul profesorilor aparține mai multor ministere. „Până în ultimul moment, Ministerul Educației a încercat să convingă Ministerul Muncii că legea 55 nu ni se poate aplica nouă.

Aici discutăm de cadre didactice care sunt suplinitori și doresc să se titularizare pe posturi existente. Țin examene naționale în format clasic, dar nu țin titularizarea? Nu am nevoie de stabilizarea oamenilor pe posturi? Mai grav este că se blochează toate celelalte etape ale mișcării de personal, toate se suspendă”, spune Marius Nistor, președintele Federației ”Spiru Haret”.

Sindicalistul arată că ministerul ar trebui să vină cu un act normativ care să modifice articolul care interzice organizarea concursului.

„Este o problemă legată și de Ministerul Educației. Legea a apărut anterior ordinului în cauză. Deci cu alte cuvinte, ai publicat calendarul, toată lumea știa că are loc examenul și acum revenim asupra lui. Și am cerut oficial ministerului să revină asupra ordinului în cauză pentru că apare un viciu de procedură, pentru că n-a fost discutat cu partenerii de dialog social, dar  și apare și o eroare, în sensul că, în loc 2019-2020, adică anul curent, apare anul 2020-2021”, a mai spus Marius Nistor.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ s-a gândit din aprilie că s-ar putea să nu se mai organizeze examenul. „E un an atipic, s-au schimbat regulile la toate concursurile. Sperăm că se va suspenda pentru o lună de zile. Dacă ne gândim că s-au dat examenele naționale, se putea da și acest concurs”, arată Simion Hăncescu.

Eroarea în ordinul care suspendă concursul

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educației prin care solicită revocarea a Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 4549/2020, prin care se suspendă titularizarea.

Pe lângă observațiile privind lipsa dialogului social, sindicaliștii spun că ordinul cuprinde o eroare privind anul școlar la care se referă.

„Nu putem să nu observăm eroarea din titlul OMEC nr. 4549/2020 și de la art. 1 alin. (1), care fac trimitere la Metodologia-cadru privind mobilitatea, aprobată prin OMEC nr. 5259/2020(?!), în loc de 5259/2019, cum este corect. Respectiva eroare lipsește de efect suspendarea etapelor care debutează în data de 18 iunie 2020, ceea ce înseamnă că acestea vor începe să se deruleze, pentru ca apoi să fie suspendate (se schimbă regulile „în timpul jocului”, ceea ce, din nou, nu este în regulă)”, arată sindicaliștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇