Autobuzul cu cărți. Soluția unei învățătoare de la sat pentru a le oferi copiilor o bibliotecă (Galerie foto)

Autobuzul cu cărți. Soluția unei învățătoare de la sat pentru a le oferi copiilor o bibliotecă (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu un an, o învățătoare de la sat se întreba oare cum va apropia copiii de lectură într-o școală fără un spațiu alocat acestei îndeletniciri. Astăzi, aceeași învățătoare ne deschide ușa acestui spațiu găzduit de un vechi autobuz recondiționat și ni-l prezintă cu mândrie: BiblioZAUR-ul – Dinozaurul cu cărți de la Fibiș!

Mona Vlai este învățătoare la școala din Fibiș (judeţul Timiş) de câțiva ani. Ea însăși fiică a comunității, Mona a decis că acesta este cel mai potrivit loc pentru a profesa. S-a îndrăgostit iremediabil de școală și de copii, a creat relații bazate pe respect și onestitate cu părinții acestora și cu colegii de cancelarie.

”În 2015 am pășit prima dată ca învățătoare în Școala Fibiș și de atunci am știut că nu voi mai vrea să plec. E locul acela în care jobul nu e job, ci a doua casă”, ne mărturisește cu emoție învățătoarea. „Tocmai de aceea, vreau să le ofer elevilor mei, piticilor – cum le spun eu -, cât mai multe experiențe de învățare, fie ele formale sau nonformale.

ADVERTISING

Nevoia unei biblioteci am descoperit-o când piticii au trecut în clasa I (2020). Atunci mi-am dat seama că biblioteca cea micuță și fondul de carte existente în școală nu vor putea acoperi această nevoie, prin urmare am făcut un pic de research până m-am îndrăgostit de ideea unui autobuz-bibliotecă”.

image

La început a fost ca un vis, însă pe măsură ce timpul a trecut și ideii i s-au alăturat și alți oameni de bine, visul a început să prindă contur. Dovada e că, după un an, autobuzul se află în curtea școlii, recondiționat, colorat și plin de cărți vesele, așteptând vizite în fiecare zi.

image-1

  „Șansa cea mare a fost faptul că proiectul nostru BiblioZAUR-ul – Dinozaurul cu cărți a fost selectat la evenimentul caritabil TIMOTION 8, organizat de Fundația Comunitară Timișoara și de Asociația Alergotura.

ADVERTISING

A fost îndrăgit de multă lume, prin urmare, am reușit să strângem fondurile necesare și să aducem acasă autobuzul. Din aceleași fonduri l-am recondiționat, mobilat și pregătit pentru vizitare, dar am organizat și câteva activități educaționale, în număr de 10. Le mulțumim din suflet tuturor celor care au făcut acest vis posibil, indiferent că ne-au oferit bani, timp sau gânduri bune! ”

Activitățile au fost dedicate elevilor și dascălilor din comunitatea Fibiș și din comunitățile învecinate. Au participat aproximativ 170 de elevi și preșcolari, dar și 25 de dascăli și reprezentanți ai școlii.

De la teatru, concerte simfonice, tururi ghidate prin Timișoara, la activități de lectură și yoga râsului, elevii din Fibiș au avut parte de tot felul de experiențe noi și captivante, pe care poate nu le-ar fi trăit fără acest proiect.

ADVERTISING

În curtea școlii tronează acum BiblioZAUR-ul, care e deja vizitat zilnic de elevi. Aceștia răsfoiesc prin cărțile colorate, împrumută titluri pentru acasă sau, pur și simplu, fac orele acolo, așezați pe pernuțe pufoase. Cel mai râvnit loc este, desigur, cel al șoferului, de unde se citește cu voce tare!

WhatsApp-Image-2023-04-18-at-15.52.041

„Mă emoționează să îi văd atât de bucuroși să fie acolo. Este exact sentimentul pe care am dorit să-l simtă – dorința automotivată de a fi printre cărți, de a se apropia de lectură fără presiunea timpului, a notelor sau a obligativității de a citi un titlu anume”, spune Mona.

”Faptul că își pot alege ce citesc este un mare plus. La început au fost mai rezervați, dar și-au dat seama repede că pot răsfoi în tihnă, pot pune mâna pe orice carte fără să fie limitați. Singuri își dau seama dacă le place, dacă li se potrivește, dacă vor să ia acea carte acasă.”

WhatsApp-Image-2023-04-18-at-17.25.193

BiblioZAUR-ul este deschis spre vizitare, cu o rezervare în prealabil. Sunt așteptate clase de elevi din orice zonă a județului sau a țării.

Nu se percepe taxă de vizitare, dar se acceptă donații financiare sau donații de cărți. „M-aș bucura să ne fie curtea școlii mereu plină!”, spune Mona. „Copiii pot veni să facă activități în BiblioZAUR sau în aer liber, să citească, să se joace.”

„Anul acesta, povestea BiblioZAUR-ului continuă la TIMOTION 9 E ușor să faci bine! Vrem să ne putem continua activitățile, să finalizăm amenajarea spațiului din jurul autobuzului, să le oferim elevilor cu rezultate deosebite o recunoaștere a muncii lor și să oferim tuturor copiilor șansa de a se simți incluși, prin angajarea cu normă întreagă a unui specialist psiholog/logoped. Oricine dorește să contribuie la visul nostru o poate face pe siteul Timotion, indiferent unde se află!”

BiblioZAUR-ul este dovada că se poate. Nu de unul singur și nu bătând din palme, dar se poate!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇