Creierul este organul care centralizează toată activitatea fizică și emoțională. Antrenarea lui ar trebui să devină una dintre prioritățile noastre, mai ales atunci când vine vorba despre copii. Cu ajutorul câtorva activități simple, dar care trebuie să se desfășoare zilnic, toți membrii familiei pot beneficia de o putere de concentrare mai mare, iar creativitatea se va dezvolta și ea într-un mod semnificativ.
Lectura
Această activitate ajută major la dezvoltarea imaginației și creativității, fiind un obicei care trebuie prezentat cât mai devreme copiilor. De asemenea, nici părinții și nici bunicii nu trebuie să neglijeze lectura, care implică multă concentrare susținută, pentru perioade lungi. Cu cât cărțile sunt mai mari, iar acțiunea are mai multe personaje, cu atât mai bine
Jocurile de construcții
Reprezentând o activitate excelentă pentru dezvoltarea concentrării și a coordonării ochi mână, jocurile de construcții sunt disponibile într-o mulțime de variante. Poți opta pentru jucării LEGO Art, care vor provoca întreaga familie la o sesiune creativă de joacă. În plus, există jocurile magnetice, care sfidează regulile fizicii, sau cuburile simple de lemn, care vor stimula gândirea imaginativă. Odată cu jocurile de construcții, copiii vor învăța și câteva concepte importante, cum sunt echilibrul sau legătura dintre cauză și efect.
Puzzle
Abilitățile cognitive sunt puternic exersate în timpul realizării unui puzzle, indiferent de dimensiunile acestuia ori de imaginea pe care o conține. Împreună cu toți membrii familiei, puteți să vă întăriți puterea de concentrare, alegând micile piese care trebuiesc să se potrivească perfect în imaginea mai mare.
Plimbări în natură
Odată cu plimbările prelungite în natură, întreg organismul se va relaxa, iar creierul va primi un surplus benefic de oxigen. Aceste procese simple au beneficii majore asupra concentrării, dar și a dezvoltării unor relații de durată cu ceilalți membri ai familiei. Chiar și o mică grădină sau îngrijirea plantelor de pe balcon, pot ajuta la atingerea unei stări de bine, ce va ajuta la reglarea pulsului și a tensiunii.
Muzica
Sunetele muzicale au un efect terapeutic asupra organismului în general, și a creierului în special. Alegerea muzicii potrivite este importantă, deoarece unele ritmuri pot ajuta la creșterea concentrării, în timp ce altele vă pot distrage de la sarcinile pe care trebuie să le desfășurați. Alege melodii agreate de întreaga familie, de care vă puteți bucura în timp ce desfășurați alte activități creative, cum ar fi jocurile art & craft sau cărțile de colorat.
Mandale
Aceste cărți de colorat cu modele specifice nu sunt doar o modă trecătoare, ci o metodă sigură pentru dezvoltarea creativității. Mișcarea mâinii cu precizie în spațiile mici, alegerea culorilor, precum și alocarea timpului necesar pentru colorat, ajută la stimularea concentrării pe o singură sarcină. Activitatea de colorat și pictat este ideală pentru copiii mici, deoarece îi ajută să exprime emoții puternice, chiar înainte de a învăța să vorbească.
Gătitul
Atunci când gătești, nu doar că vei avea asigurată o masă gustoasă pentru toată familia, dar vei putea să te relaxezi și să îți pui în valoare creativitatea. Chiar dacă ingredientele sunt relativ aceleași de fiecare dată, modul în care le combini sau decorarea de la final pot reprezenta adevărate opere de artă culinară.
Exerciții fizice
O viață plină de mișcare este atributul unei sănătăți pe termen lung. Exercițiile fizice regulate ajută la eliberarea unor hormoni importanți pentru creștere, memorie și concentrare. Dopamina, norepinefrina sau serotonina sunt doar câteva dintre substanțele secretate de creier care influențează concentrarea și atenția la detalii. În plus, activitatea fizică ajută la eliminarea stresului acumulat în corp și la relaxarea mușchilor.
Ține cont de recomandările de mai sus și întreaga familie va putea beneficia de aceste activități care ajută la dezvoltarea concentrării și a creativității. Și, cel mai important, veți petrece mai mult timp împreună, construind amintiri care vor dura toată viața.