Şase produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).
El a menționat că Banca Centrală a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie.
"Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflaţie mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creşteri medii, fasole, creştere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun şi ţigări şi la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse.
Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, ele au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum.
Ce înseamnă asta? Că Banca Naţională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale şi nu cum a cerut sau aştepta piaţa, cu 0,50 puncte procentuale", a spus Adrian Vasilescu, referitor la datele privind preţurile de consum publicate de Institutul Naţional de Statistică.
El a precizat că energia electrică, combustibilii şi gazele naturale în toată lumea sunt considerate produse ale căror preţuri nu sunt influenţate de politica monetară şi, dacă o bancă centrală, precum FED sau Banca Centrală Europeană, ar ridica dobânda de politică monetară la 100%, tot nu ar putea influenţa aceste produse.
De ce a crescut BNR dobânda cheie
"Acum o să mă întrebaţi de ce totuşi a ridicat BNR dobânda cu 0,25 de puncte şi nu a lăsat la 1,50%. Pentru că s-a simţit ceva în luna septembrie şi în luna octombrie şi mai mult.
Banca Naţională, deşi nu avea încă tabloul inflaţiei de la INS, şi-a făcut propriile calcule şi a ajuns la concluzia că încep să se simtă în tabloul general influenţele asupra altor preţuri ale combustibilului, energiei electrice şi gazelor.
Şi atunci era nevoie de o creştere de 0,25 de puncte procentuale pentru a combate influenţele acestor produse, combustibilului, energiei electrice şi gazelor, asupra preţurilor generale", a declarat Adrian Vasilescu.
Referitor la preţurile combustibililor, energiei electrice şi gazelor, el a menţionat că acestea produc efecte la 12 luni de acum înainte şi, chiar dacă preţurile lor vor stagna, ele se vor resimţi, pentru că au pondere mare în coşul de consum.
De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat că energia termică a avut o creştere de 1,12% şi acesta înseamnă că "a venit la start", urmând ca şi aici să ne aşteptăm la scumpiri în lunile care vor veni.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Creșterea inflației este cauzată de majorarea prețurilor în principal la gaze și energie. Astfel, prețul gazelor a crescut cu 46%, iar al energiei electrice cu 24%. Și combustibilii s-au scumpit cu 23%.