Utilizarea eficientă a îngrășămintelor pentru diverse culturi

Utilizarea eficientă a îngrășămintelor pentru diverse culturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agricultura modernă nu ar putea fi posibilă fără anumite ajutoare de bază. Unul dintre aceste ajutoare sunt îngrășămintele, care asigură nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă și o producție abundentă.

Există mai multe tipuri de îngrășăminte, fiecare cu utilitatea sa. Îngrășămintele simple, de exemplu, conțin un singur nutrient principal (azot, fosfor sau potasiu). Când vorbim de îngrășăminte complexe, ne referim la cele care sunt formulate pentru a conține cel puțin două elemente nutritive principale. Descoperă din acest articol cum să folosești aceste substanțe în mod eficient, pentru a obține recolte bune și sănătoase.

ADVERTISING

Alegerea tipului potrivit de îngrășăminte

O utilizare eficientă a unui îngrășământ presupune, înainte de toate, selectarea produsului potrivit, în funcție de câțiva factori importanți:

  1. Analiza solului - O analiză a solului indică nutrienții care sunt deficitari și în ce cantitate trebuie aplicați pentru a putea asigura creșterea sănătoasă a plantelor;
  2. Nevoile nutritive ale culturii respective - fiecare cultură are anumite cerințe în ceea ce privește nutrienții. De exemplu, cartofii au nevoie de cantități moderate de azot, fosfor și potasiu. Acesta din urmă este important pentru formarea tuberculilor și pentru rezistența în fața bolilor;
  3. Stadiul de dezvoltare a plantei - necesitățile nutritive ale unei plante se schimbă pe parcursul ciclului de viață. La germinare, planta are nevoie de energie, pe care o obține prin transformarea rezervelor nutritive, iar la fructificare, ea necesită nutrienți din abundență pentru dezvoltarea fructelor;
  4. Condițiile de climă - disponibilitatea nutrienților din sol este influențată de: temperatură, precipitații și de tipul de sol. De exemplu, în zonele secetoase se recomandă îngrășămintele cu eliberare lentă. Tot în acest caz este de ajutor calciul, care protejează legumele de arsuri solare.
ADVERTISING

Momentul optim pentru aplicarea îngrășămintelor

În general, fertilizarea se realizează primăvara și toamna, dar pot exista și alte situații în care este necesară aplicarea îngrășămintelor. 

Fertilizarea de primăvară 

Este esențială pentru dezvoltarea plantelor și pentru satisfacerea nevoilor lor biologice. Este important și momentul în care îngrășămintele vor fi aplicate, pentru că o utilizare timpurie poate avea repercusiuni negative asupra plantelor. De regulă, fermierii demarează fertilizarea de primăvară spre sfârșitul lunii martie, pentru a ajuta plantele să fie protejate când ritmul de creștere va fi mai rapid, odată cu temperaturile mai ridicate. 

ADVERTISING

Îngrășămintele potrivite pentru fertilizarea de primăvară sunt cele pe bază de azot, care susțin metabolismul plantelor. Iată câteva produse pe care să le iei în considerare: 

  • azotat de amoniu  - se comercializează sub formă de granule;
  • sulfat de amoniu - ideal pentru solurile cu deficit de sulf sau alcaline;
  • nitrocalcar - recomandat pentru soluri acide, deoarece conține și carbonat de calciu, pe lângă azotat de amoniu;
  • ureea - este un îngrășământ bogat în azot și solubil în apă. 

Fertilizarea de toamnă

Are rolul de a pregăti solul pentru sezonul următor și de a oferi un start excelent pentru culturi.  Îngrășămintele ideale pentru fertilizarea de toamnă sunt cele cu eliberare lentă, care asigură o eliberare graduală a nutrienților pe parcursul iernii și primăverii, necesari pentru germinare, înfrățire sau dezvoltarea sistemului radicular.

Metode de aplicare

Aplicarea îngrășămintelor se poate realiza prin diferite metode. În cazul fertilizării de bază, care se realizează de obicei toamna sau înainte de semănat, îngrășământul este răspândit uniform pe sol, pe întregul teren.

În fertilizarea starter sau locală, aplicarea îngrășămintelor se face pe rândurile sau în cuiburile în care se fac plantările (semințe sau răsaduri). Mai târziu, când planta are deja frunze, există posibilitatea de a aplica foliar îngrășămintele, adică prin pulverizare pe frunze, dacă plantele prezintă semne ale unor carențe nutritive (decolorări, creștere lentă, frunze mici). Această metodă este rapidă și eficientă pentru sprijinirea dezvoltării optime a culturilor de câmp, legumelor, livezilor sau viilor.

Există și fertirigarea, ca metodă de aplicare a îngrășămintelor. Aceasta constă în aplicarea fertilizatorilor prin intermediul sistemului de irigare prin picurare, în special. Această metodă permite aplicare auniformă a nutrienților pe zona irigată și se pretează pentru toate stadiile de creștere a plantelor.

Gestionarea corectă a îngrășămintelor este esențială pentru a obține producții agricole de calitate, fără a compromite sănătatea solului și a mediului. Ține cont de recomandările producătorilor, în ceea ce privește dozele optime și modul de aplicare, iar recoltele vor fi pe măsura așteptărilor.