Ungaria vrea să introducă vaccinarea obligatorie la locul de muncă, Germania nici să n-audă pentru că ar rămâne fără angajaţi

Ungaria vrea să introducă vaccinarea obligatorie la locul de muncă, Germania nici să n-audă pentru că ar rămâne fără angajaţi

În Ungaria se poartă negocieri pentru introducerea vaccinării drept condiţie a angajării, însă nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens, potrivit Portfolio.

Recent a expirat termenul limită pentru vaccinarea obligatorie a angajaţilor din sistemul de sănătate, iar un procent ridicat de medici şi un număr mare de asistenţi s-au vaccinat.

SUA, Franţa şi alte ţări au in­trodus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi, însă mulţi dintre aceştia au declarat că-şi vor părăsi mai degrabă locul de muncă decât să se vaccineze. Va putea o economie aflată în criză să suporte o astfel de lovitură?, se întreabă Deutsche Welle.

ADVERTISING

Germania face notă discordantă

În SUA, milioane de angajaţi vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului. Şi, totuşi, studiu după studiu arată că până la 50% din angajaţii nevaccinaţi şi-ar părăsi locul de muncă, dacă li s-ar cere să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Decizia celei mai mari economii a lumii ridică semne de întrebare despre impactul asupra pieţei forţei de muncă, aflată deja sub presiune, şi despre ce alte ţări vor urma o cale similară.

Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni francezi au fost obligaţi să se vaccineze printr-o lege care a intrat în vigoare la începutul lunii august. Iar milioane de cetăţeni francezi din prima linie care au refuzat vaccinarea ar putea să fie suspendaţi sau să-şi piardă locurile de muncă, potrivit Financial Times.

ADVERTISING

Măsura s-a dovedit eficientă în ceea ce priveşte creşterea rapidă a vaccinării în rândul angajaţilor din sănătate şi centrele de îngrijire.

Guvernul german, pe de altă parte, susţine în continuare cu fermitate că nu va face vaccinarea obligatorie, o idee şocantă într-o ţară unde chiar şi dreptul angajatorilor de a şti dacă angajaţii le sunt vaccinaţi a stârnit reacţii puternice.

Alte guverne şi companii vor monitoriza cu siguranţă îndeaproape ce se întâmplă în ţările ce impun vaccinarea obligatorie pentru a vedea cât capital politic şi propriu este investit după instituirea unor astfel de cerinţe.

ADVERTISING

Urmează o iarnă grea

În acelaşi timp, iarna viitoare se anunţă una foarte dură din nou, ameninţând să destabilizeze traiectoria unei reveniri economice care a continuat pe perioada verii.

Vaccinarea obligatorie este menită să diminueze acest risc, însă companiile din multe sectoare se confruntă deja cu penurii de forţă de muncă şi nu sunt dispuse să-şi vadă angajaţii plecând.

Și, totuși, adevăratul cost al vaccinării obligatorii ar putea fi mai puţin ecolomic şi mai degrabă politic şi social.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇