UE se confruntă cu un deficit de lucrători calificați. În România, 79% din firme declară mari probleme

UE se confruntă cu un deficit de lucrători calificați. În România, 79% din firme declară mari probleme

Aproximativ 75% din angajatorii din 21 de țări europene nu au reușit să recruteze lucrători dotați cu competențele adecvate în 2023, conform unui studiu realizat de ManpowerGroup.

Procentul este cu 33% mai mare decât cel declarat în 2018, când 42% din angajatorii intervievați reclamau imposibilitatea găsirii lucrătorilor calificați de care aveau nevoie.

România se află printre statele cu procent peste media UE, 79% din angajatori afirmând că se confruntă cu probleme de recrutare.

Este o pondere inferioară celei din 2018, când 81% din firme reclamau astfel de dificultăți. Însă este cea mai mică reducere a deficitului din statele membre.

ADVERTISING

Lipsa de competențe devine o problemă tot mai gravă pentru companiile din întreaga Europă, după cum ilustrează diferite sondaje. În 2023, 54% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au raportat dificultăți în găsirea angajaților cu competențele potrivite, conform Eurostat.

Analiza, publicată de Euronews, a relevat discrepanțe semnificative între țările europene în ceea ce privește gradul de dificultate în ocuparea posturilor vacante. În timp ce în Finlanda 59% din angajatori s-au lovit de aceste probleme, în Germania și Grecia procentul a ajuns la 82%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Cifrele din sondajul nostru anual privind deficitul de talente au crescut dramatic, deoarece nevoia de lucrători calificați devine din ce în ce mai acută”, a declarat pentru Euronews Business Mara Stefan, vicepreședinte al Global Insights la ManpowerGroup.

„În Europa, asistăm la o scădere a șomajului, ceea ce înseamnă că nu există suficienți lucrători calificați pentru a ocupa locurile de muncă existente sau noi. Pentru a agrava această situație, Europa are o populație îmbătrânită, iar scăderea globală a natalității contribuie și mai mult la deficitul de competențe și talente pe care îl vedem astăzi”, a subliniat ea.

ADVERTISING

„Acest lucru explică parțial de ce deficitul de talente din Germania este mai accentuat decât în Finlanda. În 2023, rata șomajului în Germania era de 3%, în timp ce în Finlanda era de 7%, ceea ce duce la un bazin mai mic pentru găsirea de forță de muncă calificată”, a adăugat Mara Ștefan.

Citeşte integral analiza Deficitul de lucrători calificați în UE, situația pe țări. În România, 79% din firme declară mari probleme pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇