Donald Trump susţine că Uniunea Europeană a fost prea lentă în negocierile cu Statele Unite privind un acord tarifar, iar amenințarea lui cu taxe vamale de 50% asupra importurilor din blocul comunitar a fost o mișcare „extrem de satisfăcătoare”.
Trump a salutat apelul UE pentru „stabilirea rapidă a unor date de întâlnire”, însă a reaprins temerile unui posibil război comercial prin criticile sale publicate pe platforma sa Truth Social, scrie The Guardian.
„Sunt extrem de mulțumit de alocarea tarifelor de 50% asupra UE, mai ales pentru că negocierile cu ei au fost lente (eufemistic vorbind)”, a afirmat Trump.
El a adăugat că a fost informat despre intenția UE de a stabili rapid întâlniri, considerând acest lucru un eveniment pozitiv și exprimând speranța ca blocul european să urmeze exemplul Chinei și să încheie acum un acord.
Într-o nouă amenințare voalată, Trump a spus că este pregătit să-şi impună punctul de vedere, dacă SUA vor fi „tratate nedrept”.
Declarațiile sale vin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a avertizat studenții vietnamezi asupra consecințelor deciziilor impulsive ale superputerilor, făcând referire indirectă la politicile tarifare haotice ale lui Trump.
Macron a spus că, „la impulsul unei superputeri, totul se poate schimba” și a criticat impunerea tarifelor „în funcție de partea patului pe care s-a trezit președintele”.
Deși Trump a amenințat inițial UE cu aplicarea unui tarif de 50% începând din acest weekend, el a amânat această măsură pentru 9 iulie, acuzând că negocierile „nu duc nicăieri” și că Uniunea este „foarte dificil de abordat”.
După acest haos, oficialii europeni par să încerce să evalueze mai bine investițiile directe europene în SUA, solicitând companiilor mari din industrie și tehnologie să furnizeze planurile lor de investiții pentru următorii ani, în vederea consolidării poziției în negocieri.
Piețele bursiere europene și asiatice au reacționat pozitiv marți, în urma deciziei lui Trump de a amâna taxele vamale.
Totuși, experții avertizează că tensiunile vor continua, iar data de 9 iulie este văzută ca un nou punct critic în relația comercială dintre UE și SUA.
Liderii UE și-au exprimat speranța pentru un acord rapid după ce Trump a anunțat o amânare a tarifelor, în urma unui „foarte frumos apel” telefonic cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.