Trimiterea unui colet în altă țară: 5 recomandări

Trimiterea unui colet în altă țară: 5 recomandări
Foto: Cargus

Datorită serviciilor poștale și firmelor private de curierat, poți trimite oricând un colet chiar și în cel mai îndepărtat colț de lume. Dat fiind faptul că mulți dintre conaționalii noștri sunt plecați peste hotare, trimiterea unui colet în străinătate a devenit și la noi o practică obișnuită.

Am considerat totuși că un material cu recomandări pe acest subiect ar fi util atât pentru cei care nu au mai trimis până acum un colet peste hotare, cât și pentru cei care nu sunt la prima expediere.

Alege un ambalaj ușor și bine dimensionat

Indiferent că apelezi la Poșta Română sau la o firmă de curierat privată, tariful pe care va trebui să-l plătești pentru expediere depinde în principal de greutatea și dimensiunea coletului.

ADVERTISING

De aceea, nu este recomandat să îngreunezi coletul folosind mai multe ambalaje și nici să-l expediezi într-o cutie supradimensionată. Diferențele de la o categorie de greutate la alta pot fi semnificative și nu are rost să plătești în plus pentru că ai folosit un ambalaj neadecvat.

Există și operatori care impun o limită minimă de greutate pentru un colet, iar atunci poți adăuga ceva în plus dacă pachetul este prea ușor.

Nu calcula prețurile în funcție de distanță

Nici un operator de stat sau privat nu poate percepe tarife fixe pentru livrările internaționale, în funcție de distanță. E drept că și aceasta este un criteriu, însă tarifele se stabilesc și în funcție de reglementările țării de destinație cu privire la primirea coletelor internaționale.

ADVERTISING

În țările Uniunii Europene, lucrurile sunt mai simple pentru că există aceleași reglementări pentru livrările în spațiul intracomunitar, însă în afara se aplică prevederile fiecărui stat în parte.

Apelează la o firmă de curierat cu experiență

Piața serviciilor de curierat intern sau internațional este dominată în prezent de operatorii privați care au devansat în multe privințe Poșta Română. De aceea, cele mai multe livrări internaționale sunt făcute prin intermediul serviciilor private.

Dacă vrei să apelezi la un astfel de serviciu, alege un operator cu vechime pe piață și care a acumulat mulți ani de experiență în domeniul livrărilor internaționale.

ADVERTISING

Foarte important este să afli care sunt serviciile internaționale cu care operatorul colaborează, întrucât competențele sale sunt limitate din momentul în care coletul a ieșit din țară.

Respectă reglementările țării de destinație

Trebuie să ții cont că legile din țara noastră privind regimul coletelor internaționale diferă de cele ale țării de destinație. Astfel, anumite produse sau substanțe care sunt acceptate la noi nu sunt permise în străinătate, iar dacă ignori acest aspect riști ca pachetul să nu ajungă niciodată la destinatar.

Spre exemplu, unele state nu acceptă importul produselor din carne pentru a preveni răspândirea unor boli care pot afecta animalele. Astfel, niște banali cârnați sau niște mezeluri tradiționale devin produse interzise în statele respective și vor fi confiscate la vamă.

Nu te sfătuim să riști să trimiți astfel de lucruri interzise, întrucât coletele expediate din străinătate sunt minuțios verificate în țările de destinație.

Alege cea mai potrivită metodă de transport

Operatorii din domeniul curieratului oferă mai multe opțiuni de transport pentru livrările internaționale, astfel încât să se adapteze tuturor cerințelor clienților. Dacă nu e necesar ca pachetul tău să ajungă urgent la destinație, nu are rost să plătești mai mult pentru un serviciu expres, varianta standard sau economic fiind mult mai potrivită.

În cazul în care coletul conține un obiect fragil sau de mare valoare, poți opta pentru varianta premium. Aceasta este mai scumpă, însă îți oferă garanția că pachetul va avea parte de o un regim special și va ajunge în cel mai scurt timp la destinație.

Acestea sunt principalele recomandări pe care trebuie să le ai în vedere de fiecare dată când expediezi un colet în afara țării.