Elevii, profesorii, părinții și adulții dornici de recalificare și dezvoltare profesională vor descoperi care sunt cele mai căutate ocupații în ediția a patra a Ghidului Meseriilor Viitorului – Oportunitățile pieței muncii în lumea de mâine. Ghidul este conceput și lansat de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului „Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, în acord cu ediția a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Big bang-ul online creat de anul pandemic 2020 a accelerat evoluția locurilor de muncă digitale, transformând exponențial viitorul pieței muncii. Revenirea la modul de lucru obișnuit ne pune în fața unor profesii neobișnuite. Primele locuri din top 10 profesii ale viitorului anunțate de World Economic Forum nu seamănă cu nimic din standardul ocupațional obișnuit: facilitator al lucrului la distanță, consilier pentru respectarea programelor de fitness, manager de design pentru case inteligente, consilier de imersiune XR, arhitect de mediu pentru amenajarea spațiului de lucru, detectiv de date, auditor de algoritmi de favorizare, analist de risc pentru dezastre cibernetice.
Manager TikTok, dezvoltator de filtre pentru Instagram, administrator/arbitru în competiții virtuale din sportul electronic, fermier urban, constructor de case verzi, inginer în domeniul energiei valurilor, inginer imprimare organe 3D, chirurg în nanomedicină, programator de algoritmi etici, biolog genetician IA, geoinginer climatic, administrator de confidențialitate a datelor sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum și în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilitățile și profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare.
Cea de-a patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului aduce mesajul-cheie al nevoii de trecere de la ON-LINE la OM-LINE, acordând o mai mare atenție echilibrului necesar dintre natură, oameni și spațiu digital, semnalelor viitorului, principiilor etice și umane ale noilor tehnologii, dar și nevoii de a înscrie omenirea pe traiectoria unei dezvoltări verzi și durabile.
În acord cu ediția a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului și tehnologiile integrate în noul Smart Lab din unitatea de învățământ beneficiară, experții INACO vor susține 10 sesiuni de instruire a elevilor de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, în perioada septembrie – noiembrie, pe baza calendarului comunicat în acord cu Primăria Sectorului 3 București. În paralel, cel puțin 50 de elevi din aceeași instituție vor beneficia de consiliere vocațională.
„În această ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului am accentuat rolul adaptării la schimbare și al flexibilității, rolul educației digitale inteligente încă din primii ani de școală, nevoia alimentării curiozității și a inovației copiilor noștri, rolul consilierii vocaționale și al pregătirii pentru un interviu de angajare, pentru viață, prin practică și mentorat; am extins exemplele de companii active în România în domeniile de vârf tehnologic, unde tinerii pot să experimenteze noile realități tehnologice”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației non-guvernamentale INACO.
A patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociației INACO.
INACO - Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.
INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor, pentru a fi împliniți în viața profesională, prin corelarea propriilor aptitudini și vocații cu alegerile educaționale și profesionale potrivite.
Echipa de co-autori ai Ghidului Meseriilor Viitorului, ediția a IV-a: coordonator: conf. univ. dr. Andreea Paul (Facultatea REI, ASE), Liviu Călin, Alexandra Cernian, Adriana Davidescu, Ioana Enache, Constantin Gătin, Carmen Holotescu, Marin Iachimov, Raluca Ioana Merian, Mariana Nicolae, Anca Tamaș, Daniela Palade Teodorescu și Monica Got, în colaborare cu echipa de practicieni voluntari INACO: Adelina Mănoiu, Andreea Berechet, Cristina Leafu, Luisa Craiu, Mălina Dumitrache.
Toate cele patru ediții ale Ghidului Meseriilor Viitorului au fost susținute de către Primăria Sectorului 3, în competiția deschisă dedicată finanțării ONG-urilor în perioada 2018-2021.
Co-finanțatori privați: PinkPost, SC ShapeRobotics Romania SRL, SC Windaco Resources SRL, SC Video Technic System SRL, SC Graphtec Design SRL, SC Cryptodata Tech SRL și SC Graziosa SRL