Tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele sociale pentru grădiniță folosite în România au intrat în atenția OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și au fost date exemplu de bune practici în ultimul raport menit să ajute țările din întreaga lume să le ofere angajaților beneficii cu rol de stimulare a economiei naționale.
În cadrul raportului, legea din 2018 este dată drept exemplu și toți ochii au fost pentru un moment ațintiți asupra României, iar Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a vorbit în cadrul unei conferințe online despre aceste bune practici.
”Am experiența poziției de ministru al Turismului și, actualmente, de președinte al CNIPMMR. Aș vrea să vă spun încă de la început că sunt un mare susținător al voucherelor de orice fel datorită valorii adăugate pe care o aduc. Fie că este vorba despre angajator privat, fie că este vorba despre stat, trebuie să vedem ce se întâmplă cu banii dincolo de locul de muncă. Este vorba despre o sumă cu direcție, și astfel ne asigurăm că beneficiază cine trebuie de acești bani.
Eram ministru al Turismului când am emis prima dată voucherele de vacanță și aveam o mare problemă cu turismul românesc, atât pentru agențiile locale, cât și cu hotelierii, din cauza românilor care călătoreau peste hotare. Erau printre primii turiști în alte țări.
Apoi, statul a început să ofere bani sub aceste vouchere de vacanță. Am văzut beneficiile imediat după ce a fost implementată legislația. Turismul a crescut cu 2% imediat: o serie de hoteluri care erau pe piața neagră au intrat pe piață. Au apărut 20.000 de hoteluri în primii ani. Toată lumea a beneficiat pe urma acestor politici”, a spus Florin Jianu.
Vorbind despre legea din 2018, cea care reglementează voucherele sociale, Jianu explică faptul că ea prevede că angajatorii pot să ofere mai mult de un tip de voucher în același timp, ele pot fi folosite doar în România - ajutând astfel economia locală - și doar în acele scopuri pentru care au fost emise.
”Asta a fost o problemă nu doar la tichetele de vacanță, pentru grădiniță sau de masă. Oricând dai doar bani, nu atingi obiectivul pe care ți l-ai propus”, spune el, subliniind utilitatea beneficiilor sub formă de vouchere.
Potrivit acestuia, următoarea etapă ar fi implementarea, sub PNNR, a voucherelor digitale.
”Doar 2 din 10 IMM-uri din România sunt digitalizate”, spune Jianu, subliniind că IMM-urile și microîntreprinderile sunt un ”segment vulnerabil”, care ar beneficia cel mai mult pe urma digitalizării sistemului social.
”Sunt un susținător al digitalizării voucherelor. La început a fost ideea să le emitem pe hârtie. După șase luni am văzut că nu a fost un start bun. Am schimbat, am digitalizat și acum, din câte știu, și celelalte vouchere sunt din ce în ce mai digitalizate”, a spus el.
Președintele CNIPMMR promite că românii vor beneficia în continuare de vouchere sociale.
”Voucherele de vacanță trebuie să aibă continuitate. Am vorbit cu ministrul de Finanțe și mi-a spus că în următorii 2-3 ani aceste vouchere vor fi incluse în politicile țării noastre”, a declarat președintele CNIPMMR.
Cum sunt folosite voucherele în alte țări
Nu doar România oferă vouchere pentru angajați, iar raportul OCDE a scos în evidență bune practici din toate colțurile lumii.
În Franța, spre exemplu, oamenii primesc vouchere în valoare de 38 de euro pentru a ieși la restaurant. Apoi, printre măsurile inspirate de pandemie se numără și vouchere pentru acoperirea costurilor generate de telemuncă, a explicat un reprezentant al Ministerului Muncii din Franța la lansarea raportului OCDE.
Antonio Neto, Președintele Centrului Sindicatelor din Brazilia, a povestit cum prin oferirea accesului la micul dejun pentru angajați, brazilienii au reușit să reducă numărul accidentelor de muncă cu 35%.
Despre tichete a vorbit și Vit Jasek, Directorul Executiv al Sindicatului Patronatelor din Cehia.
”Avem 10 milioane de locuitori, 4,5 milioane angajati (…). Aceste tichete și-au dovedit eficienta. Este cel mai popular beneficiu pentru angajatii cehi. Avem acum câteva probleme, pentru că guvernul a introdus posibilitatea ca - în loc de tichete - angajatorii să le dea bani cash. Guvernul zice că le dă oamenilor mai multe opțiuni, dar noi nu suntem de acord. Voucherele sunt targetate, motivaționale, mă motivează să ies la masă, să iau o pauză, să socializez la muncă, varianta cu cash e fară motivație: mereu e ceva mai important de cumparat cu bani, nu e niciodată timp de masă”, a spus el.
Pe de altă parte, sunt țări care spun că nu doar mâncarea trebuie susținută de angajatori. În Belgia, spre exemplu, oamenii primesc așa numitele ”Eco cheque”. Aceste tichete în valoare de 215 euro/an au fost introduse în 2009, în perioada crizei financiare, pentru a spori puterea de cumpărare și ca modalitate de a promova obiectivele ecologice.
Ce-și pot cumpăra oamenii? În niciun caz o Tesla, dar cu siguranță vor investi în produse care vor contribui la obiectivele de sustenabilitate asumate de autoritățile belgiene.
Aici poți consulta raportul OCDE: