Statul român rămâne acționar la Enel

Statul român rămâne acționar la Enel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Statul român a decis să nu-şi exercite dreptul de a-şi vinde participaţiile minoritare la două dintre companiile deţinute de grupul Enel în România, Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia, odată cu vânzarea de către italieni a deţinerilor lor majoritare către grecii de la Public Power Corporation (PPC), relevă date analizate de Profit.ro.

Contractul de privatizare din 2007, prin care grupul italian Enel a preluat fosta companie de stat Electrica Muntenia Sud, divizată între timp în furnizorul de energie Enel Energie Muntenia şi distribuitorul E-Distribuţie Muntenia, prevede un aşa-numit drept tag along al statului român.

ADVERTISING

Potrivit acestui drept, în situaţia în care italienii îşi vând deţinerile majoritare, cum se întâmplă în prezent în baza acordului încheiat în martie de Enel cu compania energetică greacă PPC, Enel e obligată să acţioneze în aşa fel încât în tranzacţie să fie inclusă şi preluarea de către cumpărător, în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ, a participaţiilor minoritare ale statului român, reprezentat în prezent de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort.

ADVERTISING

Clauzele contractuale cu drept tag along sunt concepute şi implementate special pentru protecţia acţionarilor minoritari. SAPE deţine câte 10% din acţiunile Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia, menţionează Profit.ro.

La nivel de Guvern s-a decis însă să nu fie exercitat acest drept, decizie transmisă juridic ulterior către SAPE, astfel că societatea românească de stat rămâne acţionar la cele două companii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇