Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat câștigătorii licitației 5G.
Câştigătorii sunt Orange Romania, RCS&RDS şi Vodafone România, iar cele trei companii au achiziţionat un spectru de 420 MHz, respectiv 76% din totalul oferit. Așadar, nu a fost licitat tot spectrul și mai e loc pentru un operator.
Suma totală pe care statul român o va încasa la bugetul de stat din acordarea licenţelor pentru frecvenţele 5G este de 432,6 milioane de euro, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANCOM, Vlad Stoica.
Taxele de licenţă urmează a fi achitate eşalonat, prima tranşă fiind exigibilă pe 8 decembrie 2022, în valoare totală de 119 milioane de euro, iar ultima pe 17 noiembrie 2028, în cuantum de 80.009.617 euro.
"Este o premieră faptul că, împreună cu Guvernul, am acordat o eşalonare la plată a taxei de licenţă, dar probabil şi Guvernul, şi noi am înţeles că, în acest context, este util să sprijinim industria, astfel încât investiţiile în următorii ani să fie cât mai mari şi cât mai importante.
De asemenea, licitaţia şi procedurile pe care noi le-am făcut au reprezentat şi două dintre jaloanele din PNRR - 147 şi 149. Primul jalon a fost atins, iar al doilea, principial, este închis, cu toate că mai sunt de făcut anumite acte administrative pentru a se finaliza complet", a spus Stoica.
Întrebat de ce a lipsit din procedura de licitaţie operatorul Telekom, şeful ANCOM a precizat: "Explicaţiile nu le avem noi. Din câte ştiţi, acţionariatul Telekom a luat decizia să vândă anumite părţi şi, până acum, se pare că nu au ajuns la un consens şi din acest motiv, probabil, că nu a participat. Cel mai bine e să-i întrebaţi pe ei".
Din datele prezentate marţi reiese faptul că Orange a adjudecat cel mai mult spectru şi a plătit aproximativ 264 milioane de euro, Vodafone România a plătit 122,5 milioane de euro, iar şi RCS&RDS suma de 45,5 milioane de euro.
Operatorii câştigători urmează să acopere cu servicii de bandă largă minimum 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 240 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.