România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria se opun unui nou acord comercial dintre Uniunea Europeană și Ucraina.
Cele cinci țări invocă riscuri pentru piețele agricole interne, transmite Profit.ro.
Subiectul a fost discutat în cadrul Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE, desfășurat pe 14 iulie, conform unor surse diplomatice citate de European Pravda.
Noul acord ar urma să înlocuiască regimul de comerț preferențial care a expirat în iunie și care a permis exportatorilor ucraineni acces extins pe piața europeană în baza Măsurilor Autonome de Comerț (ATM), adoptate după invazia rusă. De asemenea, acesta ar actualiza Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA), în vigoare din 2016.
Temeri privind destabilizarea pieței agricole europene
„Cele cinci țări - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România - au ridicat problema noilor condiții de comerț cu Ucraina. Ele sunt convinse că modificările propuse ale DCFTA ar putea destabiliza piețele europene”, a declarat o sursă diplomatică.
Comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, a confirmat că acordul revizuit a fost dezbătut la solicitarea acestui grup de țări. „Am avut o discuție deschisă despre acordul actualizat cu Ucraina. Am prezentat datele privind acordul și am subliniat că e în cel mai bun interes al agricultorilor noștri”, a declarat Hansen. El a mai explicat că această revizuire era planificată încă din 2021, dar a fost amânată din cauza izbucnirii războiului.
Chiar dacă negocierile dintre Comisia Europeană și Ucraina s-au încheiat pe 30 iunie, cele cinci state membre își mențin presiunile pentru modificarea amendamentelor propuse. Principala temere exprimată este legată de un posibil aflux de produse agricole ucrainene ieftine, care ar putea dezechilibra piața UE și afecta fermierii locali.