Romania, în topul țărilor cu cel mai mare deficit de cont curent din UE. Stăm foarte prost la capitolul exporturi și venituri

Romania, în topul țărilor cu cel mai mare deficit de cont curent din UE. Stăm foarte prost la capitolul exporturi și venituri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 116,5 miliarde de euro (3,4% din PIB) în primul trimestru din 2021, dar România s-a aflat la polul opus.

Datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost:

  • Franţa (minus 11 miliarde de euro),
  • România (minus trei miliarde de euro),
  • Grecia (minus 2,7 miliarde de euro)
  • Spania (minus 2,1 miliarde de euro)

Conform Eurostat, în perioada ianuarie - martie 2021, un număr de 13 state membre ale UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind:

ADVERTISING
  • Germania (66,5 miliarde de euro),
  • Olanda (22,6 miliarde de euro),
  • Suedia (7,7 miliarde de euro) şi
  • Italia (7,1 miliarde de euro).

Contul curent este, în esență, un calcul al tranzacțiilor la nivel internațional ale unei țări și însumează balanța comercială (importuri vs. exporturi) și venitul net din dobânzi, dividende și transferuri.

Deficitul de cont curent implică un deficit comercial (valoarea bunurilor și serviciilor importate mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate), dar și o scădere a veniturilor nete în vistieria statului.

ADVERTISING

Comerțul cu Marea Britanie, Rusia și China a avut de suferit

Eurostat subliniază că, în primul trimestru din 2021, UE a înregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (53,3 miliarde de euro), SUA (29,4 miliarde de euro), Elveţia (21,7 miliarde de euro), Brazilia (5,9 miliarde de euro), Hong Kong (5,1 miliarde de euro), Canada (4,7 miliarde de euro) şi India (1,7 miliarde de euro).

Deficite au fost înregistrate pe relaţia cu China (minus 26,7 miliarde de euro), Rusia (minus 4,3 miliarde de euro), Japonia (minus 3,4 miliarde de euro) şi centrele financiare offshore (minus 3,3 miliarde de euro).

ADVERTISING

În trimestrul patru din 2020, Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 127,3 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar în primele trei luni din 2020 a fost un plus de 69,8 miliarde de euro (2% din PIB).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇