Iar suntem ultimii din UE: România a cheltuit cel mai mic procent din PIB pentru măsurile de sprijin din pandemie

Iar suntem ultimii din UE: România a cheltuit cel mai mic procent din PIB pentru măsurile de sprijin din pandemie

România a cheltuit în 2020 cu măsurile de sprijin legate de Covid-19 doar 4,85% din PIB, cel mai scăzut nivel dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, conform raportului public al Curţii de Conturi.

„În ceea ce priveşte răspunsul bugetului public la criza pandemică, în 2020, costul total al măsurilor de sprijin legate de COVID-19 a fost de 4,85% din PIB (46,3 miliarde de lei). Aceste măsuri au reprezentat facilităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale pentru combaterea efectelor pandemiei.

ADVERTISING

Procentul din PIB alocat de România pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii publice şi a economiei s-a situat la cel mai scăzut nivel dintre toate statele membre UE", se menţionează într-un comunicat al instituţiei.

Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2020 şi Raportul de activitate pe anul 2021, după ce acestea au fost aprobate de plenul instituţiei.

Anul trecut, instituţia a realizat peste 2.200 de misiuni de audit, trei sferturi dintre acestea fiind misiuni de audit financiar.

ADVERTISING

Misiunile de audit al performanţei (67 de acţiuni) s-au concentrat pe domenii-cheie precum: protecţia mediului, transporturi, infrastructură şi comunicaţii sau justiţie.

În cadrul raportului de activitate sunt consemnate şi aproximativ 4.900 de acţiuni de monitorizare a implementării măsurilor dispuse de Curtea de Conturi prin decizii.

În anul 2021, Curtea a formulat 100 de sesizări către organele de urmărire penală, la propunerea departamentelor şi a camerelor de conturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇