Rate mai mici pentru românii cu credite legate de ROBOR, dar nu și pentru cele cu IRCC. Care sunt explicațiile

Rate mai mici pentru românii cu credite legate de ROBOR, dar nu și pentru cele cu IRCC. Care sunt explicațiile

Începând cu 1 ianuarie, românii cu credite cu rata variabilă în funcție de ROBOR vor avea parte de o scădere a plăților lunare. Totuși, cei cu credite legate de IRCC vor trebui să mai aștepte până pe 1 aprilie pentru a beneficia de o reducere a dobânzilor.

Datele BNR, citate de Digi24, arată că media ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut în trimestrul al patrulea din 2023 față de trimestrul anterior, deschizând astfel calea pentru ajustări în ratele creditelor.

Mai exact, valoarea indicilor a ajuns de la 6,42%, în trimestrul al treilea, la 6,31% la final de an, respectiv de la 6,52% la 6,39%. Acestea sunt cele mai reduse valori trimestriale ale ROBOR de la finalul lui 2022 încoace.

ADVERTISING

Cum se traduce scăderea ROBOR în nivelul ratelor? Potrivit calculelor făcute de Digi24, la un credit de 250.000 de lei luat pe 30 de ani, suma de plată va ajunge la 1.879 de lei în ianuarie 2024, de la 2.115 lei în prima lună din 2023.

Dar pentru cei cu credite legate de IRCC, indicele folosit la împrumuturile date după vara lui 2019, scăderile vor fi vizibile abia din aprilie.

Asta pentru că de la 1 ianuarie se aplică valoarea IRCC calculată pe baza datelor din august-octombrie, care este de 5,97%, aproape egală cu cea anterioară de 5,96%, ceea ce înseamnă că ratele vor rămâne aproape neschimbate. De la 1 aprilie 2024, însă, valoarea IRCC aplicată în contracte, calculată pe baza datelor din octombrie-decembrie, urmează să scadă la 5,79%, care este cel mai redus nivel de după trimestrul al doilea din 2022, arată Profit.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că ROBOR-ul se calculează diferit în funcție de contractul pe care îl aveți la bancă. Poți avea ROBOR dintr-o anumită dată, fixă, actualizată din 3 în 3 luni sau să fie o medie din 3 luni, pe când IRCC este același pentru toata lumea.

Potrivit ȘtirileProTv.ro, dacă facem o comparație între un credit raportat la ROBOR și unul la IRCC, vedem în continuare că cei cu IRCC plătesc rate mai mici - la un credit de 250.000 de lei, diferența este de 44 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇