Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a confirmat că România se împrumută de pe pieţele internaţionale la dobânzi foarte mari, adăugând că acestea pot scădea doar dacă guvernanţii vor da dovadă de predictibilitate şi credibilitate.
„Astăzi (joi – n.r.) s-a împrumutat Ministerul Finanţelor la o dobândă de 7,9%. Dobânzile sunt foarte mari tocmai din cauza acestei expuneri ridicate. În 2024, România s-a împrumutat pe pieţele internaţionale şi naţionale cu suma de 250 de miliarde de lei. Planul pentru 2025 este de 231 de miliarde.
Noi putem să reducem costul dobânzilor doar dacă arătăm predictibilitate, credibilitate şi ne ţinem de cuvânt. Pentru că aceasta este prima întrebare a investitorilor externi care împrumută România, dacă clasa politică înţelege în ce situaţie se află această ţară. Asta este prima întrebare: dacă decidenţii din Guvern înţeleg cât de gravă sau mai puţin gravă este situaţia în care se află România.
Şi eu sunt ferm convins că acest Guvern în sfârşit a înţeles. Este primul an în care trebuie să revenim pe o traiectorie de predictibilitate şi să ne îndreptăm către deficitul de 3% în cei 7 ani, pe care şi l-a asumat România, dar oricum este o asumare a noastră, şi sunt convins că atât miniştrii, cât şi domnul prim-ministru înţeleg că este un an în care nu orgoliile contează, cine cât primeşte, cum primeşte, ci o muncă în echipă de încadrare a întregului buget în acest deficit de 7% şi de realizare a investiţiilor, în primul rând, din fonduri europene”, a declarat Tanczos Barna, la Europa FM, intervievat de Ioana Ene Dogioiu.
El a precizat că România va dispune în acest an, per total, din fonduri europene şi naţionale, PNRR, agricultură, autostrăzi de peste 140 de miliarde de euro pentru investiţii.
„Este 7% din PIB, am putea spune, dar calculele economice nu se spun aşa neapărat, dar am putea spune că deficitul este egal, ca procent, cu procentul investiţiilor în bugetul pe 2025.
Dar ideea este că avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de muncă asiduă pe partea de absorbţie de fonduri europene, pentru că ele sunt cele mai ieftine fonduri pentru investiţii (...), iar fondurile naţionale trebuie cheltuite cu chibzuinţă, să nu risipim aceşti bani foarte, foarte greu obţinuţi”, a conchis ministrul Finanţelor.
Trebuie să arătăm că ceea ce spunem și facem
Tanczos Barna a explicat și cum poate fi redobândită credibilitatea și încrederea investitorilor.
„Fără o perspectivă pe termen mediu, lung, la Ministerul Finanţelor, fără o stabilitate şi o continuitate la acest minister, fără o asumare a unor decizii grele în momente dificile, care nu sunt pe placul cetăţenilor, nu sunt pe placul celor care votează la alegeri, fără o viziune foarte clară unde vrem să fim peste doi, peste trei, peste 5 ani, unde vor duce deciziile de moment, vedem perspectiva pe ani de zile, fără aceste abordări nu există credibilitate.
Încrederea pierdută se recâştigă mult mai greu decât se pierde. Odată încrederea pierdută şi în faţa partenerilor noştri europeni, în faţa unui comisar, în faţa celor care respectă nişte standarde în ce priveşte deficitul excesiv, deficitul de cont curent e greu de recâştigat”, a spus ministrul Finanțelor.
În context, el a vorbit și despre responsabilitate şi respectarea deciziilor.
„În primul rând, faţă de români trebuie să arătăm că suntem responsabili şi ceea ce spunem facem. Înainte să spunem ceva, analizăm, gândim, discutăm în minister, discutăm cu ministerele de resort, discutăm în Guvern, dar când am decis ce am spus, că mergem pe (un deficit de) 7%, mergem pe 7%. Când am spus că nu creştem TVA, nu creştem TVA”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a avertizat că, dacă declaraţiile sale ca ministru al Finanţelor sunt interpretate, se scoate câte o frază, se scoate din context „un pic”, acest lucru poate dăuna foarte mult ţării.
„Odată creată o incertitudine, ele imediat sunt preluate şi de pieţele externe şi de cei care urmăresc evenimentele. Este şi responsabilitatea mea, în primul rând, să nu mai greşesc, dacă este o propoziţie interpretabilă trebuie să fiu mult mai ferm în comunicare şi trebuie să arătăm şi celor care vor investi în România, celor care vin să finanţeze deficitul României, celor care se aşteaptă să respectăm un plan fiscal structural pe 7 ani că da, suntem hotărâţi să revenim pe un făgaş normal”, a explicat ministrul.