Pentru prima dată în patru ani, Banca Centrală din SUA scade dobânda cu 0,5%

Pentru prima dată în patru ani, Banca Centrală din SUA scade dobânda cu 0,5%
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a adoptat miercuri prima reducere a ratei dobânzii de referinţă de la începuturile pandemiei de Covid, reducând-o cu jumătate de punct procentual, în efortul de a preveni încetinirea pieţei muncii.

Odată cu diminuarea atât a locurilor de muncă, cât şi a inflaţiei, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă al băncii centrale a ales să-şi reducă dobânda principală a împrumuturilor overnight cu o jumătate de punct procentual, sau cu 50 de puncte de bază, confirmând aşteptările pieţei, transmite CNBC.

ADVERTISING

În afara reducerilor de urgenţă ale dobânzilor din perioada Covid, ultima dată când a fost redusă dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale.

Decizia reduce dobânda fondurilor federale la un interval cuprins între 4,75% - 5%.

În timp ce dobânda stabileşte costurile de împrumut pe termen scurt pentru bănci, aceasta se răspândeşte în mai multe produse de consum, cum ar fi creditele ipotecare, împrumuturile auto şi cardurile de credit.

Pe lângă această reducere, comitetul a indicat că ar putea reduce dobânda de referinţă cu alte 50 de puncte de bază până la sfârşitul anului, aproape de aşteptările pieţei.

ADVERTISING

”Comitetul a câştigat o mai mare încredere că inflaţia se mişcă sustenabil spre 2% şi consideră că riscurile pentru atingerea obiectivelor de ocupare a forţei de muncă şi inflaţie sunt aproximativ în echilibru”, se arată în declaraţia de după reuniune.

Decizia de a reduce dobânda cheie a venit ”în lumina progresului în ceea ce priveşte inflaţia şi echilibrul riscurilor”.

Oficialii şi-au crescut estimarea privind rata şomajului în acest an la 4,4%, de la proiecţia de 4% la ultima actualizare din iunie, şi au redus perspectivele inflaţiei la 2,3%, de la 2,6% anterior.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte inflaţia de bază, comitetul şi-a redus proiecţia la 2,6%, o reducere cu 0,2 puncte procentuale faţă de iunie.

Decizia vine în ciuda faptului că majoritatea indicatorilor economici par destul de solizi.

Produsul intern brut al SUA a crescut constant, iar Fed din Atlanta estimează o creştere de 3% în trimestrul al treilea, bazată pe puterea continuă a cheltuielilor de consum.

Mai mult, Fed a ales să reducă dobânzile, chiar dacă majoritatea indicatorilor indică o inflaţie cu mult peste ţinta de 2% a băncii centrale. Măsura preferată de Fed arată că inflaţia se află în jurul valorii de 2,5%, cu mult sub vârful său, dar încă mai mare decât şi-ar dori factorii de decizie. Cu toate acestea, preşedintele Fed, Jerome Powell, şi alţi factori de decizie şi-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la piaţa muncii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇