Oficial BNR: Ne costă o avere să întreţinem cele mai poluante industrii producătoare de energie în România

Oficial BNR: Ne costă o avere să întreţinem cele mai poluante industrii producătoare de energie în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Suma necesară recapitalizării companiilor din România este de 146 de miliarde de lei, din care 15,7 miliarde de lei reprezintă suma necesară recapitalizării întreprinderilor publice, a afirmat joi Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR). El a atras atenția că pierderile unor companii de stat sunt colosale.

„Avem de a face cu o nevoie de recapitalizare care este valabilă nu numai în sectorul public. La nivel de economie naţională, am avea nevoie de 146 de miliarde de lei pentru a recapitaliza la nivelul minim prevăzut de lege al întreprinderilor, care sunt sub acest nivel, dacă nu chiar cu valori ale capitalurilor negative. Din 146 de miliarde lei, recapitalizarea întreprinderilor publice ar costa numai 15,7 miliarde de lei.

ADVERTISING

Riscul cel mare este evident ca să aruncăm bani buni peste bani vechi, în aşa fel încât pierderile să continue, aşa cum, de altfel, dacă nu se întâmplă lucruri semnificative în întreprinderile acestea care generează pierderi, riscurile de a se continua acest proces este mare. Primele cinci companii subcapitalizate ar avea nevoie de mai mult de jumătate din cele 15 miliarde lei despre care am vorbit", a menţionat Eugen Rădulescu, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR) a menţionat că primele cinci companii profitabile generează 70% din valoarea profiturilor din sectorul public în anul 2020, iar primele cinci companii cu pierderi au generat 64% din totalul pierderilor în anul 2020.

ADVERTISING

În opinia sa, aceste evoluţii arată că "ar exista posibilitatea, în cazul în care ar exista şi voinţă politică în primul rând, să poată avea loc o concentrare asupra companiilor cu pierderi."

"Avem până la urmă cele mai mari pierderi, care sunt o pondere colosală în total - sunt de la două complexe energetice - Hunedoara şi Oltenia, care au cele mai mari pierderi, lucrează pe cărbune, pe huilă. Ne costă o avere să întreţinem cele mai poluante industrii producătoare de energie în România, în anul 2021. Îmi aduc aminte că, în urmă cu mai mulţi ani, socotisem că dacă închidem complet mineritul neferos în România PIB-ul ţării creşte extraordinar de mult pentru că valoarea adăugată negativă a acestei industrii era colosal de mare. Nu mai este aşa de mare pentru că s-a cam dus cu totul", a mai spus Eugen Rădulescu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇