Ministerul de Finanţe anunţă că s-au efectuat o serie de corecţii la sistemul e-Factura, astfel că din 16 ianuarie sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat.
De asemenea, se lucrează la posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea).
De la 1 ianuarie, 10 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 45 miliarde de lei.
Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute AICI.
„Aşa cum MF a precizat în cursul săptămânii trecute, pentru identificarea unor posibile îmbunătăţiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experţii instituţiei au invitat reprezentanţii acestor companii să colaboreze pentru a optimiza soluţiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă şi eficientă”, anunţă un comunicat de presă al Ministerului de Finanţe.
În acest sens, în cursul acestei săptămâni, au fost organizare două întâlniri în format online, la care au participat aproximativ 175 de persoane.
S-a pus accentul pe monitorizarea evenimentelor care au loc în aplicaţii, a eventualelor erori punctuale întâmpinate şi pe soluţionarea sesizărilor primite de către echipa de asistenţă. Întâlnirile în acest format vor fi organizate zilnic în următoarea perioadă, pentru a evalua orice posibile îmbunătăţiri care pot să sprijine creşterea eficienţei operaţionale a e-Factura.
Un alt demers pentru a eficientiza interacţiunea cu utilizatorii finali este organizarea, în zilele 23 şi 25 ianuarie, unor webinarii în care aceştia pot adresa orice nelămuriri şi primi răspunsuri din partea experţilor ANAF/Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
Nu se aplică niciun fel de sancţiuni până în aprilie
„Puţini credeau că vom fi a patra ţară din Uniunea Europeană care reuşeşte să implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun început că este vital pentru lupta noastră cu evaziunea. Iată că până acum nu au fost intervale de timp în care sistemul să nu funcţioneze. (...)
Nu excludem că pot să apară dificultăţi şi că pot fi identificate aspecte care necesită îmbunătăţiri, tocmai de aceea, abordarea este una cât se poate de constructivă. Suntem lângă contribuabili şi nu se aplică niciun fel de sancţiuni până în aprilie”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Aşadar, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este sancţionat.