Noi metode inventive de a economisi bani în vremuri incerte din punct de vedere economic

Noi metode inventive de a economisi bani în vremuri incerte din punct de vedere economic

Află câteva metode interesante de a economisi bani pe timp de criză.

Ultimii 2 ani au venit la pachet cu sentimente de furie, neputință și, mai ales, incertitudine pe toate planurile. Pandemia de coronavirus nu a distrus doar familii, vieți și echilibrul pe care fiecare dintre noi încerca să îl păstreze în viața personală, ci și orice viziune pe care un cetățean simplu ar fi putut să o aibă despre gestionarea finanțelor personale și nevoile în materie de budgeting și economii.

Înainte de pandemie, regula generală de budgeting era că o sumă de bani egală cu 6 luni de cheltuieli este suficientă ca „vestă de salvare” în cazul unei situații neprevăzute. Pandemia a infirmat cu succes această regulă și a pus bazele unei noi dileme în lumea economiștilor internaționali: ce sumă de bani pusă de-o parte este suficientă pentru a ne proteja de un nou dezastru?

ADVERTISING

Răspunsul la această întrebare ar putea să nu vină niciodată, dar între timp fiecare dintre noi trebuie să preia frâiele propriilor finanțe și să găsească noi metode inventive de a economisi bani. În plus, business-urile vor avea cel mai mult de suferit în lunile care urmează, iar antreprenorii au rămas fără mijloace financiare pentru a face față crizei economice.

Împrumuturile, soluția pe termen scurt

Un împrumut la bancă sau la o instituție financiară nebancară este primul gând care vine în minte oricărui cetățean care se găsește într-o situație delicată din punct de vedere financiar. Experții de la comparatorul internațional de credite Finbino recomandă, însă, atenție maximă în momentul în care vrem să luăm o astfel de decizie. Cel mai bine ar fi să evaluăm alte aspecte ale vieții unde putem economisi bani înainte de a ne îngropa și mai tare în datorii.

ADVERTISING

Ți-a fost respinsă cererea de credit? Există mai multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, de la greșeli în raportul de credit la existența prea multor datorii pe numele tău. Poți cere în scris creditorului motivul pentru care ți-a fost refuzată cererea pentru a-l remedia cât mai rapid.

Cheltuielile cu mâncarea, gaură în bugetul lunar

În România, cea mai mare parte din bugetul lunar al cetățeanului mediu se duce pe mâncare. Fără să ne dăm seama, simplul fapt că ne-am obișnuit să comandăm mâncare de câteva ori pe săptămână duce la cheltuieli cu până la 50% mai mari pe alimente față de cazul în care gătim acasă. Ce putem face pentru a economisi bani la mâncare?

ADVERTISING
  • Nu mai comanda mâncare. Orice masă gătită acasă nu ne ajută doar să economisim bani, dar este și mai gustoasă și mai sănătoasă.
  • Înlocuiește alimentele de brand cu cele marcă proprie a supermarketului. Calitatea lor este aceeași, dar prețul este mult mai mic în al doilea caz.
  • Mănâncă mai multe fructe și legume. Acestea costă foarte puțin, dar aduc o gamă largă de nutrienți, vitamine, minerale și fibre în farfurie.

Stilul personal – important, dar costisitor

Imaginea pe care o prezentăm în societate este foarte importantă, dar nu ar trebui să ne dea gaură în portofel. Tendința noastră este să cumpărăm orice lucru ne face cu ochiul atât din magazine, cât și din mediul online. De câte ori nu ai cumpărat haine sau încălțări pe care nu le-ai purtat niciodată? De mai multe ori decât îți place să recunoști.

Puțini realizează, însă, câți bani ar putea fi economisți dacă am face un inventar al hainelor și accesoriilor din dulap pentru a reinventa ținute minunate fără a cheltui bani în plus. Fă o provocare personală: timp de un an nu mai achiziționa niciun obiect vestimentar și niciun accesoriu. Vei fi suprins câți bani se pot economisi în acest fel!

Alte detalii costisitoare din viața noastră unde putem interveni pentru a reduce sumele cheltuite sunt abonamentele (la telefon sau la servicii de entertainment), produsele de îngrijire personală (parfumurile scumpe pot fi înlocuite cu unele cu preț mai redus sau achiziținate la reducere), călătoriile (căutați ofertele speciale și biletele de avion la preț redus) sau chiar creditele de refinanțare a datoriilor pentru a reduce ratele lunare.

Incertitudinea generalizată din punct de vedere economic este abia în stadiile incipiente, iar nevoia de a avea bani puși de-o parte va crește și mai mult în lunile care urmează. Cu puțină organizare și înțelepciune oricine poate reuși să treacă peste perioadele dificile, dacă ține cont de câteva sfaturi care să îi permită scăderea cheltuielilor și creșterea economiilor. În final, aceste obiceiuri sănătoase cărora le punem bazele în vremuri incerte nu sunt în van, ele se vor dovedi utile și în vremuri prospere și ne vor ajuta să realizăm cât de puține lucruri ne sunt cu adevărat necesare pentru o viață fericită.