Multinaționalele pleacă din Rusia. Ce face statul român ca să îi atragă pe cei care vor să se mute?

Multinaționalele pleacă din Rusia. Ce face statul român ca să îi atragă pe cei care vor să se mute?

În urma războiului din Ucraina, numeroase multinaționale au anunțat că se retrag din Rusia și este posibil, indiferent de cum se va termina acest conflict, ca ele să nu se mai întoarcă.

Dar multe dintre aceste firme nu au spus unde vor merge. Țările apropiate ar fi Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România, a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri, Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică de la EY România.

”După acest război, vedem că sunt foarte multe multinaționale care au declarat că se retrag din Rusia. Trebuie să vedem unde se retrag. Unele investiții nu se pot muta foarte ușor dintr-o țară în alta. Dar pot să vă spun, din proprie experiență discutând cu clienții noștri, multinaționale care sunt prezente și în România și au conexiuni la Paris, la Londra, New York, despre care sunt intențiile lor, ce să facă cu acele investiții.

ADVERTISING

Indiferent cum se termină accest război, multă lume se așteaptă ca pe termen mediu, poate chiar lung, să nu se mai întoarcă în Rusia. Undeva trebuie să mute și capitalul, și activele, și poate și oamenii.

E un trend, vorbim de miliarde de investiții care o să dispară într-o zonă, fie o să fie relocate, fie vor fi vândute și banii investiții în altceva, o să fie un flux de investiții care se mută. Unde se pot muta? Dacă ne uităm la hartă, avem țările baltice cu capacitate minimă de absorbție, avem Polonia, avem Bulgaria, avem România, se poate și în Ungaria și Slovacia”, a spus Alex Milcev.

Cum atrage România companiile străine?

Dar ce face statul român ca să îi atragă pe cei care vor să se mute? Alex Milcev afirmă că țara noastră are tot felul de facilități fiscale pentru companii.

ADVERTISING

Însă nu este suficient, pentru că și alte țări le oferă. Astfel, spune liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică de la EY România, un avantaj al țării noastre este și siguranța: suntem în UE și în NATO.

”Și acum vine întrebarea: Ce face statul român ca să îi atragă pe cei care vor să se mute? Ce face România? Și aici e vorba de cât de atractivă este țara noastră. Și există câteva paliere. Scutire de impozit pe profit de investiții, avem tot felul de facilități.

Dar acestea nu vor face o mare diferență, pentru că nici polonezii nu dorm pe ei. Au impozite pe profit mai mici, și la bulgari e mic. Este vorba despre atractivitatea țării și siguranța ei. Cred că prima oară în ultimii 10 ani am primit întrebări despre alianțele din care facem parte.

ADVERTISING

Le-am spus să stea liniștiți, pentru că suntem și în UE și în NATO. Nu cred că mi-a trecut prin cap până acum să spun ”suntem în NATO, veniți la noi”. Este un aspect foarte important”, a subliniat Alex Milcev.

Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică de la EY România a mai precizat că polonezii, cehii și ungurii au pus foarte bine la punct agențiile de investiții străine și fac publicitate pentru a atrage cât mai multe investiții la ei.

”La Ministerul Economiei poate se realizează acest lucru, că partenerii noștri din regiune, mai ales polonezii, cehii și ungurii, au pus foarte bine la punct agențiile de investiții străine, bat la toate ușile europene, fac publicitate foarte multă să atragă cât mai multe investiții la ei. Să profite. România, din păcate, nu este foarte bine poziționată aici”, a punctat Alex Milcev.

Ajutoare de stat pentru companiile din Rusia, Ucraina și Belarus?

Totodată, spune el, ajutoarele de stat ar putea atrage companiile din Rusia, Ucraina și Belarus.

”Ajutoarele de stat sunt un element care ar putea să facă diferența. Statul român poate atrage mult mai ușor investiții din Belarus, Ucraina și Rusia.

Trebuie să vii, ca și Guvern, cu mesajul că ”noi suntem deschiși pentru business și că noi vă ajutăm să acoperiți parte din pierderi ca investitori străini, noi ca stat vă ajutăm, nu mergeți la bulgari. Cu toată infrastructura noastră, dar avem și promisiuni. Avem PNRR, îmbunătățim infrastructura””, a explicat el.

Alex Milcev a recomandat Ministerului Economiei să aducă modificări în regimul ajutorului de stat, printre care acordarea acestuia pentru achiziția de echipamente second hand.

”Noi chiar am avut o idee, săptămâna trecută am făcut o recomandare la Ministerul Economiei, să aducă modificări în regimul ajutorului de stat, printre care ajutor de stat pentru achiziția de echipamente second hand.

De-a lungul timpului se putea cumpăra echipament second hand cu ajutor de stat. Dar regulile s-au schimbat. Vor fi discuții din câte știu în această săptămână pentru aceste ajutoare de stat”, a conchis Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică de la EY România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇