Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că ceea a făcut actuala coaliţie de guvernare este direcţia bună şi a explicat că dacă nu era adoptată ordonanţa trenuleţ, atunci deficitul se ducea spre 10%.
De asemenea, el a adăugat că prin proiectul de buget ”nava” a fost întoarsă de la un deficit mai mare către un deficit mai mic.
”Ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună. A oprit mai întâi deteriorarea, dacă nu adopta acea ordonanţă, deficitul se ducea spre 10%, aşa uşurel cu toate majorările acelea. Şi, pe urmă cu proiectul de buget a întors, să spunem aşa, nava de la deficit mai mare spre un deficit mai mic”, a declarat Mugur Isărescu, luni, într-o conferinţă de presă.
- Polițiști din 7 județe s-au dus la Craiova la protest: Ordonanța trenuleț le-a tăiat veniturile cu peste 1.000 de lei pe lună (Video)
- BNS atrage atenția asupra unui efect devastator al ”ordonanței trenuleț”: Concedierile colective
El a precizat că Guvernul susţine că va ajunge la un deficit de 7% până la sfârşitul anului, în timp ce Consiliul Fiscal prognozează un deficit de 7,7%.
”Guvernul crede că va ajunge la 7%, probabil că aţi citit, Consiliul Fiscal, prognoza lor este 7,7%, dar Consiliul Fiscal a făcut două comentarii. Unu, că nu a luat în considerare o mai bună colectare a impozitelor. Şi s-a exprimat destul de clar domnul academician Dăianu, nu am văzut acele măsuri, dar se poate corecta şi asta poate să ducă deficitul fiscal spre şapte. Şi a doua, o prioritizare a investiţiilor. După Consiliul Fiscal sunt foarte multe investiţii, unele nici nu ai timp să le faci şi o prioritizare a lor ar putea să ducă deficitul spre 7%”, a mai afirmat guvernatorul BNR.
El a mai fost întrebat care ar fi impactul unei ratări a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care România a îndeplinit 14% din jaloane şi ţinte.
”Nu mă mai speriaţi. Ar fi rău, bineînţeles. Ce răspuns vreţi să vă dau? Ar fi rău şi foarte rău. Cum să ratăm aşa ceva? Adică să ai bani gratis şi noi să ratăm. Dar, în sfârşit, trebuie eforturi şi mobilizare. Şi mobilizare politică, în principal, că nu depinde de altceva.”, a transmis guvernatorul BNR.