Modificări în lege: Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale; branşare gratuită la reţelele de energie şi gaze naturale pentru toţi clienţii casnici

Modificări în lege: Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale; branşare gratuită la reţelele de energie şi gaze naturale pentru toţi clienţii casnici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăriile pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale, iar prosumatorii (care au unităţi de producere a energiei de până în 200 kW) vor beneficia de compensare cantitativă, se arată, printre altele, în ordonanța de urgență care modifică Legea energiei și a gazelor naturale, adoptată de Guvern în ședința de joi.

„Era necesară adoptarea acestei OUG având în vedere că realizăm şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică”, a informat Ministerul Energiei.

Totodată, printre modificările realizate prin OUG este aceea că primăriile (UAT-urile) pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale.

ADVERTISING

De asemenea, prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

O altă prevedere este branşarea gratuită la reţelele de energie şi gaze naturale pentru toţi clienţii casnici.

Ne dorim să încurajăm cât mai mulţi români să îşi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi şi astfel să fie compensaţi. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult aşteptate legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale, dar şi clarificări cu privire la costurile cu branşarea clienţilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

ADVERTISING

Finanţarea extinderii reţelelor de gaze naturale se face, în principal, de către concesionar din fondurile proprii, în limita planurilor anuale de investiţii şi prioritizate în condiţii de eficienţă economică.

Operatorii de distribuţie întocmesc planurile anuale de investiţii luând în considerare şi solicitările UAT privind planurile de dezvoltare regională sau locală şi de urbanism. 

Pentru cererile de racordare şi branşare ale solicitanţilor, operatorul de distribuţie are obligaţia ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluţia tehnică de racordare.

ADVERTISING

Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea şi execuţia racordării şi/sau branşamentului.

"În cazul clienţilor casnici, la punerea în funcţiune a branşamentului, operatorul de distribuţie va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE. (...) În cazul clienţilor noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/branşamentului, se suportă integral de către aceştia”, mai arată sursa citată.

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Operatorii de distribuţie de energie electrică sunt obligaţi să realizeze racordarea prosumatorilor şi a autorităţilor publice în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.

Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condiţiile prevăzute la alin. (3), lit. a) pentru prosumatorii cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇