Ministrul Mediului Tánczos Barna a avertizat că cei care încearcă să își vândă voucherele primite prin programul Rabla pentru electrocasnice comit o ilegalitate și vor fi sancționați.
”Nu poți să faci o mare afacere, că să vinzi un voucher de 400 de lei…na, mai faci, nu știu 100, 200 de lei. Dar nu este corect, nu este legal și vom face orice ca să prevenim și să sancționăm dacă se întâmplă așa ceva”, a spus ministrul Mediului, la Prima TV.
Cu toate acestea, pe platformele de anunțuri de vânzare-cumpărare găsim numeroase oferte pentru aceste tichete. Oamenii cer sume de până în 200 de lei pe voucherele ce valorează 400-500 de lei, iar unii oferă în pachet și electrocasnicele vechi de care e nevoie pentru a putea aplica pentru unele noi.
Însă trebuie știut că legislația pentru acest program prevede că voucherele sunt nominale, astfel că nu puteți achiziționa nimic pe numele dvs, atât timp cât nu corespunde cu cel de pe tichet. Practic, utilizarea voucherului va fi refuzată și ați dat banii degeaba pe el.
Regulamentul programului nu conține sancțiuni administrative sau penale, însă dacă ați fost păcălit și ați cumpărat un astfel de voucher vă puteți adresa Poliției pentru recuperarea prejudiciului.
Ministrul a precizat că în doar trei minute au fost alocate vouchere în valoare de 10 milioane de lei, iar cei mai mulți vor să își cumpere laptopuri, tablete și televizoare.
El dă asigurări că mai rămân bani în urma primei faze a programului și că va fi organizată o nouă etapă, cel mai probabil în cursul verii.
„Vom suplimenta bugetul, cu siguranţă la celelalte capitole vom rămâne cu un surplus de bani, pentru că la maşinile de spălat, maşinile de spălat vase şi frigidere nu se vor termina toţi banii (…) o să ajungem la 60-70% maxim de randament.
Oamenii au stat la coadă, şi-au luat voucherele şi nu le valorifică. Rămân bani şi vom reporta banii pentru o etapă ulterioară, probabil în cursul verii”, a adăugat ministrul.
Citește și: