Ministrul german al Muncii: "Concernul Tönnies a luat ostatică o regiune întreagă"

Ministrul german al Muncii: "Concernul Tönnies a luat ostatică o regiune întreagă"

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, spune că firma de prelucrare a cărnii Tönnies trebuie să răspundă pentru pagubele generate de focarul de coronavirus din rândul angajaților ei.

Ministrul social-democrat Heil a mai spus că are „încredere zero” în concernul Tönnies și că acesta „trebuie să răspundă civil” pentru situația creată în regiunea Gütersloh, din care face parte localitatea Rheda-Wiedenbrück, unde operează firma Tönnies.

Aceasta nu ar fi periclitat doar sănătatea propriilor angajați, ci și pe cea publică, a mai declarat Heil: "Concernul Tönnies a luat ostatică o regiune întreagă."

ADVERTISING

Șeful concernului, Clemen Tönnies, a cerut public scuze sâmbătă pentru problemele create și a dat asigurări că firma sa își va asuma toată răspunderea.

În acest sens, șeful grupului parlamentar ecologist Anton Hofreiter i-a cerut lui Tönnies să nu pună costurile pe care le va avea de achitat din cauza focarului de coronavirus în contabilitatea firmei sale, ci să le plătească din averea personală.

Anton Hofreiter s-a pronunțat chiar în favoarea unei boicotări a produselor concernului Tönnies: "A venit timpul ca marile lanțuri de supermarketuri să nu se mai facă părtașe la toate acestea", a spus politicianul într-un interviu din Bild am Sonntag. "Ele ar trebui să scoată produsele Tönnies din oferta lor."

ADVERTISING

Potrivit autorităților regionale, 1.331 de cazuri de coronavirus se înregistrează la angajații (majoritar din sud-estul Europei) marelui concern de prelucrare a cărnii. Toți cei 7.000 de angajați se află în prezent în carantină. 

Guvernul landului Renania de Nord-Vestfalia a decis duminică să nu închidă regiunea în urma focarului de coronavirus, dar un eventual lockdown ar putea fi totuși impus dacă se constată creșterea numărului de infectări. Firma Tönnies rămâne închisă până pe 2 iulie.

Două landuri germane au reimpus măsuri de carantină, după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut

Autoritățile române, în contact cu cele germane

Consulul general al României la Bonn s-a întâlnit, duminică, cu reprezentanți ai autorităților din Germania în contextul tensiunilor generate de infectarea mai multor români care lucrau în abatorul din localitatea Rheda-Wiedenbrück.

ADVERTISING

Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe care precizează că autoritățile locale germane vor asigura tuturor persoanelor care se află în carantină bunurile necesare, alimente și produse de igienă, dar vor aplica și sancțiuni în cazul în care vor fi persoane care se vor abate de la normele de igienă.

Totodată, autoritățile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României pentru desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autoritățile locale pentru gestionarea situației și au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunității de cetățeni români, care să poată sprijini demersurile autorităților locale, având în vedere barierele lingvistice.

Sute de români cu COVID-19 la un abator în Germania: Autoritățile locale vor medici români

Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea niciunuia dintre cetățenii români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective.

Ministrul german al Sănătății Jens Spahn a cerut responsabililor locali și regionali din NRW să impună rapid măsurile dure necesare pentru a limita extinderea focarului, aceasta fiind singura cale de a împiedica o nouă răspândire a virusului și în alte părți ale Germaniei.

Tönnies nu este un caz singular, după ce mai multe companii din industria cărnii au fost afectate de focare similare de coronavirus. Incidentele au generat o aprinsă dezbatere privind condițiile extrem de precare de cazare și muncă asigurate lucrătorilor de la aceste firme.

Aceste condiții sunt considerate a fi cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus înregistrate în rândul angajaților firmelor din branșă.

Guvernul german a decis deja ca, începând de la 1 ianuarie 2021, să nu mai fie permisă angajarea de lucrători prin subcontractori. Toți angajații abatoarelor vor trebui să aibă contracte de muncă directe la firmele propriu-zise de prelucrare a cărnii, nu prin intermediari.

În acest sens, președintele social-democraților germani Norbert Walter-Borjans a arătat că politicienii trebuie să asigure respectarea unor condiții de muncă și de trai bune pentru lucrătorii din industria cărnii și un tratament corespunzător pentru animale.

Aceste lucruri vor duce la scumpirea cărnii, ceea ce ar fi însă un lucru normal, în opinia sa, întrucât carnea este un produs care necesită investiții serioase de energie și alte materii prime. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇