Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MFP a programat în data de 7 ianuarie o emisiune de certificate cu discont de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 10 ianuarie 2022.
De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).
Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 milioane de lei (două emisiuni) şi 500 milioane de lei (trei emisiuni).
- Premierul Cîțu, la predarea Ministerului Finanțelor: Săptămâna viitoare se anunță execuția bugetară la 11 luni. Ce a spus despre amânarea plății ratelor
- Marea Britanie va anunţa săptămâna viitoare cele mai mari împrumuturi publice de după Al Doilea Război Mondial
- USR condamnă majorarea pensiilor cu 40% votată de majoritatea din Parlament: Va însemna pentru români fie taxe mai mari, fie împrumuturi împovărătoare