Rezerva de valută a României a ajuns la finalul anului 2021 la doar 3,6 miliarde euro, în scădere de la 6,63 miliarde de euro la final de 2020.
Asta după ce Ministerul Finanțelor a cheltuit aproximativ 3 miliarde de euro din ea, scrie Profit.ro.
Este una dintre cele mai grave situații de până acum pentru rezerva de valută, ceea ce reduce din atuurile statului atunci când se împrumută, la licitațiile săptămânale, de la bănci și investitorii mari și contribuie, astfel, la creșterea dobânzilor inclusiv pentru firme și populație.
Aceasta acoperă acum doar 1,5 luni din necesarul brut de finanțare al Guvernului pentru tot anul.
Rezerva de valută (buffer) a fost introdusă începând cu anul 2010, la solicitarea expresă a experților FMI, cu care România avea acord stand-by.
Scopul era de a îmbunătăți managementul datoriei publice și de a evita presiunile sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale.
Guvernul a împrumutat în ianuarie 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci şi investitori, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piaţa externă.
Suma este un nou record lunar şi vine după ce, pe finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor a fost nevoit să renunţe la o ieşire programată pe piaţa externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice.