Managerii își pierd încrederea în mediul de business, dar mai au o speranță - studiu

Managerii își pierd încrederea în mediul de business, dar mai au o speranță - studiu

Încrederea managerilor în mediul de business este din ce în ce mai scăzută, dar sunt semne pozitive privind perspectivele pieței forței de muncă, arată cel mai recent studiu în domeniu.

Potrivit studiului „Încrederea în economie și în condițiile de business” realizat de Bucharest Business School și Project-E.ro, cei mai mulți manageri se așteaptă la creșteri salariale în următoarea perioadă și tot mai puțini se așteaptă ca rata șomajului să crească.

În același timp, aceștia prevăd o depreciere a leului în următorul an, dar și scumpiri considerabile pe piața imobiliară.

Încrederea scade în acest trimestru

Iată cum arată perspectiva managerilor:

ADVERTISING

Încrederea în mediul de business din România în condițiile curente și viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 70,68 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Pentru comparație, rezultatul din T2 2021 este 73,51.

Încrederea în perspectivele pieței forței de muncă în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 60,61 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Pentru comparație, rezultatul din T2 2021 este 58,73.

Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 60,66 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Pentru comparație, rezultatul din T2 2021 este 62,44.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așteptări: Creșteri de salarii, scumpiri în imobiliare și un leu ce se depreciază sigur

37% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni, iar 61% să crească.

41,5% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 1%-2%, în următoarele 12 luni.

Doar 34% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T2 2021, când 49% dintre respondenți considerau că rata șomajului va crește.

51% dintre respondenți se așteaptă o îmbunătățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni. Se înregistrează o îmbunătățire evidentă față de rezultatele înregistrate în T2 2021. Cu ocazia sondajului T2 2021, 30% dintre respondenți considerau aveau în vedere îmbunătățirea condițiilor macroeconomice.

ADVERTISING

41,5% dintre respondenți consideră că rata inflației se va situa între 3-4% în următoarele 12 luni.

76% dintre respondenți se așteaptă la majorarea prețurilor proprietăților imobiliare în următoarele 12 luni. Doar 7% se așteaptă la o scădere a prețurilor.

90% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni.

93% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni

75,5% dintre respondenți anticipează că România va înregistra creștere economică în 2021.

66% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a prețului Bitcoin în următoarele 6 luni.

90,2% dintre respondenți consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situație hibrid în care se va munci atât de la distanță, dar și la birou.

61% se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a consumului pentru următoarele 12 luni.

56% se așteaptă la o creștere a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni.

49% se așteaptă la o scădere a profitabilității companiei în care lucrează (doar 22% așteaptă o creștere).

29% dintre respondenți estimează ca investițiile companiilor în care activează să fie majorate sau să rămână la același nivel pentru următoarele 12 luni. 42% se așteaptă la o scădere.

66% se așteaptă la o conservare sau creștere a cifrei de afaceri (49% se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri). 34% se așteaptă la o scădere a acesteia.

Studiul „Încredea în economie și în condițiile de business” poate fi descărcat aici.

Despre respondenți

Studiul „Încrederea în economie și în condițiile de business” a fost realizat în cursul lunii iulie 2021, de către Bucharest Business School alături de platforma Project-E.ro, și a evaluat opinia a peste 1.000 de manageri, absolvenți și cursanți ai programului EMBA Româno-Canadian.

Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.

În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School.

Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇