Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, deși șomajul în țară este în creștere

Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, deși șomajul în țară este în creștere

Guvernul britanic a promis marţi să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură, ţara fiind confruntată cu o penurie de mână de lucru după Brexit, în pofida presiunilor venite din rândul conservatorilor de a reduce imigraţia ilegală.

Pe de altă parte, rata şomajului a crescut şi există noi indicii ale presiunilor inflaţioniste pe piaţa forţei de muncă, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică.

După scăderea din timpul pandemiei, imigraţia a înregistrat un reviriment şi va atinge probabil cifre record în acest an, conform media britanice. Statisticile oficiale sunt aşteptate cât de curând, relatează AFP.

Luni, ministrul de Interne Suella Braverman a asigurat, în cadrul unei conferinţe organizate de think tank-ul National Conservatism, că „nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia”.

Totuşi, Downing Street şi-a subliniat decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunţată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfăşurată marţi.

„Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi”, a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, insistând asupra faptului că Regatul Unit cunoaşte o rată a şomajului „istoric scăzută”, de 3,9% între ianuarie şi martie (chiar dacă e în creştere).

Sectorul agricol britanic suferă de pe urma creşterii costurilor, care accentuează concurenţa produselor de import. În plus, consecinţă a Brexitului, a devenit mai complicată venirea lucrătorilor europeni, angajaţi de obicei pe scară largă la muncile câmpului, notează AFP.

Guvernul britanic a mai promis marţi să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de „concesii” unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice.

„Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut”, a insistat Rishi Sunak, într-o scrisoare deschisă adresată profesioniştilor din acest sector.

Guvernul său mai prevede mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole şi piscicole.

În februarie, Executivul de la Londra a anunţat subvenţii pentru „stimularea inovaţiei, susţinerea producţiei alimentare, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării animalelor şi protejarea mediului”, subvenţii ce ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor menite să înlocuiască ajutoarele europene, după Brexit.

ADVERTISING

Rata şomajului a crescut

Rata şomajului în Marea Britanie a crescut şi există noi indicii ale presiunilor inflaţioniste pe piaţa forţei de muncă, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), ceea ce sugerează că Banca Angliei ar putea renunţa la majorarea dobânzilor, transmit BBC şi Reuters.

În perioada ianuarie-martie 2023, rata şomajului a urcat neaşteptat, la 3,9%, de la 3,8% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la menţinerea ratei şomajului la 3,8%.

Banca Angliei este îngrijorată de efectele majorării salariilor asupra inflaţiei, în contextul scăderii numărului de locuri de muncă vacante.

"Creşterea salariilor încetineşte suficient de rapid pentru ca Banca Angliei să menţină dobânda la 4,50% la reuniunea de politică monetară din 22 iunie", a apreciat Samuel Tombs, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a zecea lună consecutiv în aprilie, ajungând la cel mai redus nivel din 2021.

Datele ONS relevă că ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 6,7% în perioada ianuarie-martie 2023, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 6,8%. Creşterea a fost determinată de o accelerare la 5,6% a creşterii salariilor pentru angajaţii din sistemul public, fiind cel mai semnificativ avans din 2003.

ADVERTISING

Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 5,8%, în linie cu estimările. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2%.

În perioada ianuarie-martie 2023, rata angajării a urcat la 75,9%, în urma creşterii numărului de angajaţi part-time şi angajaţi independenţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇