Așteptările companiilor cu capital german din România privind evoluția economiei locale s-au deteriorat semnificativ față de anul trecut.
Potrivit sondajului realizat de AHK România în luna martie, procentul firmelor pesimiste a crescut de la 38% în 2024 la 57% în 2025. Este una dintre cele mai mari creșteri ale percepției negative din ultimii ani.
În ciuda climatului economic nefavorabil, 38% dintre firmele chestionate spun că perspectivele propriei afaceri rămân neschimbate, iar 37% prevăd îmbunătățiri.
Totuși, optimismul este în scădere: doar 28% consideră că situația actuală a companiei lor este „bună”, față de 33% anul trecut. Majoritatea (62%) se declară „satisfăcuți”, dar acest procent este în ușoară scădere.
Investițiile, în declin vizibil
Tendința de a investi în România se diminuează în rândul firmelor germane. În 2025, doar 38% dintre companii intenționează să continue investițiile, comparativ cu 46% anul trecut.
Tot mai multe companii (30%) declară că își vor reduce bugetele de investiții, față de 20% în 2024.
În contextul cererii scăzute și al creșterii costurilor, tot mai multe firme vor să reducă personalul.
34% dintre respondenți spun că vor opera concedieri, dublu față de anul precedent (18%). Doar 41% afirmă că își vor păstra același număr de angajați, procent similar cu cel din 2024.
Riscurile majore: cererea slabă și costurile cu forța de muncă
Cele mai mari riscuri identificate de firme pentru dezvoltarea afacerilor sunt scăderea cererii, cadrul politic și economic instabil și costurile ridicate ale muncii.
Deși deficitul de personal calificat este menționat de mai puține firme față de anii anteriori, el rămâne o problemă serioasă pentru 48% dintre companii.
Această lipsă a dus la costuri salariale mai mari pentru 20% dintre firme, la reducerea activităților pentru 15% și la tăieri de investiții pentru 14%.
Soluțiile propuse de companii includ formarea continuă a angajaților, digitalizarea și colaborarea mai strânsă cu instituțiile de învățământ.
România, avantajată de statutul european și infrastructura locală
Pe de altă parte, investitorii germani apreciază avantajele precum apartenența României la UE, prezența furnizorilor locali, infrastructura și condițiile pentru cercetare-dezvoltare.
Cu toate acestea, criticile sunt dure la adresa lipsei de predictibilitate a politicilor economice, dar și privind accesul dificil la fonduri europene, sistemul fiscal, corupția, administrația publică și lipsa de transparență în achizițiile publice.
Sondajul relevă că alegerile prezidențiale din 18 mai au fost considerate de comunitatea de afaceri drept un moment-cheie pentru orientarea politică viitoare a țării. Continuarea direcției proeuropene este considerată esențială pentru stabilitate și pentru atragerea investițiilor.
„Provocările politice și economice nu s-au diminuat. Mediul de afaceri are nevoie de o agendă clară de reforme, pentru a valorifica potențialul de creștere al României și pentru a corecta dezechilibrele existente. Creșterea competitivității trebuie să fie o prioritate a noilor politici economice”, a declarat Sebastian Metz, directorul general AHK România.
Studiul a fost realizat în perioada 1-31 martie 2025 pe un eșantion de 82 de firme membre ale AHK România sau companii cu capital german din România. Participarea pe sectoare: 43% servicii, 34% industrie, 10% comerț, 10% construcții și 3% energie și utilități.
AHK România, înființată în 2002, reprezintă oficial economia germană și reunește peste 670 de companii membre. Organizația oferă sprijin pentru investiții și dezvoltarea afacerilor româno-germane, inclusiv în Republica Moldova, printr-un centru de competență activ din 2020.