Hunedoara: Via Profi aduce delicii după rețete tradiționale și folosind metode de preparare păstrate din străbuni

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Județul Hunedoara ascunde multe comori ce merită descoperite, admirate și mai ales protejate. Primele așezări omenești din Ținutul Hunedoarei datează încă din Paleolitic, în urmă cu zeci de mii de ani. Aici puteți să porniți într-o explorare care vă poartă pe urmele înaintașilor noștri. Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, fortărețele dacice din Munții Orăștiei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa,  capitala provinciei romane Dacia, edificiile medievale de la Densuș, Deva, Hunedoara, Santămaria-Orlea, Strei și Castelul Corvinilor din Hunedoara sunt doar câteva dintre atracțiile din acest județ.

ADVERTISING

Dar comori sunt și cele gastronomice, reunite de acum pe Via Profi. 

Platforma  via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact.  

Hunedoara este doar unul dintre cele peste 10 județe listate azi pe Via Profi. Numărul județelor, dar și al producătorilor din fiecare regiune, crește pe zi ce trece, astfel încât Via Profi oferă o imagine tot mai completă a artizanilor gustului bun din România.

Între micii producători din Hunedoara se regăsesc mulți care au învățat să facă echipă cu albinele harnice. 

ADVERTISING

De exemplu, Nicolae nu s-a bazat pe tradiție când a decis să devină apicultor, se consideră un autodidact întărind zicala "când omul vrea să facă ceva, face!" . Produsele lui sunt certificate ca și produs montan.

În schimb, Naina Flaviu este la a treia generație de apicultori și produce miere în stupină acreditată ecologic în zone ferite de poluare, extrasă doar după ce ajunge la nivelul optim de umiditate, în spații special amenajate, folosind vase din inox alimentar.

Fiecare mic producător de pe Via Profi caută să pună accent pe calitate, nu pe cantitate. Iar asta se vede ușor, dar mai ales se simte.

ADVERTISING

Lăscuș Eleonora practică o activitate ce implică întreaga familie, de la bunică la nepoți. Împreună se ocupă de îngrijirea animalelor și producerea lactatelor, fie că vorbim de caș de oaie sau de vacă sau chiar și brânză fermentată de oaie.

Virșli de la Sălașu de Jos au un renume aparte în toata zona. Sunt produse atestate istoric, fiind un simbol al țării Hațegului. Florin Iovănescu duce povestea familiei mai departe producând și acum virșli după aceeași rețeta de acum peste 30 de ani motiv pentru care este și înscris in Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Via Profi aduce multe gusutir bune, dar și diversitate în fiecare județ pe care alegeți să-l explorați. Practic, fiecare producător artisanal listat pe Via Profi alege să aducă tot ce are mai bun și să transmită mai departe produsele după rețete de care este mândru – fie că sunt descoperiri personale sau moșteniri de families au din comunitatea în care trăiește.

Pricepută fiind la gătit, Adamescu Alina a început o mică afacere gatind plăcinte tradiționale pe lespede, dupa rețetă veche și le comercializează în zona turistică de pe lângă Costești. 

Via Profi oferă multe alte posibilități de a descoperi producători asemeni lor. Oameni pasionați, care fac în cantități limitate produse de calitate. Via Profi nu oferă doar gusturi de savurat, ci și locuri în care să vă opriți pentru peisaje minunate, dar și pentru a asculta poveștile unor oameni gospodari care caută să facă România un loc mai bun pentru noi toți. 

Pe www.via-profi.ro  se poate selecta simplu județul, tipul de produse care vă interesează, și apoi toate informațiile sunt reunite în pagini ușor de accesat de pe orice dispozitiv cu acces la internet. 

Profi pune suflet pentru a aduce produsele românești mai aproape

Cu 28.000 de angajați în 1.654 de magazine proprii si Partener prezente în 795 de localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,2 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine. Mai bine de 94% din aceste produse provin de la furnizori din România. Cifra de afaceri a rețelei, de 11,6 miliarde lei, plasează compania pe locul trei în retailul românesc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇