HaidiHai: Cum crește un mic business de art&craft, când îți urmezi pasiunea. Fondatoare: Această pandemie ne-a făcut să ne orientăm mai mult spre micile afaceri locale

HaidiHai: Cum crește un mic business de art&craft, când îți urmezi pasiunea. Fondatoare: Această pandemie ne-a făcut să ne orientăm mai mult spre micile afaceri locale

Cristina Țuțuianu și-a creat propriul start-up de art&craft, în 2018, la Iași. La bază economist, ea a reușit să-și aducă mica afacere la valoarea de 262.200 lei în 2019 și estimează o dublare a cifrei de afaceri în 2020.

Cum a reușit? Se pare că atunci când pasiunea te îndeamnă să-și găsești vocația, lucrurile devin mai ușoare.

”După zile pline de responsabilitate și concentrare la locul de muncă, îmi plăcea să-mi petrec serile descoperind tehnici DIY, căutam cât mai multe tutoriale pe care le studiam atentă și îmi doream să adun multe informații ce țin de acest subiect și deseori îmi petreceam serile pictând tot felul de lucruri care îmi aduceau bucurie și liniște”, își amintește ea.

Și-a luat inima în dinți și a pornit pe cont propriu. Lucrurile au mers de la sine și tot așa găsit oameni care apreciază lemnul natural sau au o pasiune pentru decorare, care au cumpărat produse art&craft inclusiv în perioada dificilă a pandemiei, povestește Cristina Țuțuianu, fondatoarea HaidiHai, într-un interviu acordat SpotMedia.ro

ADVERTISING

Pentru început, as vrea să ne spuneți mai multe despre dumneavoastră.

La bază sunt economist, cu o experiență de peste 13 ani în consultanță și management în domeniul fondurilor europene. Am o mare pasiune pentru a face lucrurile bine și mă bucur atunci când văd oameni responsabili care fac diferența în locul unde se află.

Sunt soție și mama unui copil minunat de aproape 9 ani, de aceea știu că familia este locul în care se învață iubirea autentică, iar imposibilul poate deveni oricând posibil. Familia înseamnă putere, taină și bucurie și nici o carieră nu ar avea cum să mă împlinească mai mult decât familia.

Îmi doresc ca mereu să văd bunătatea din oameni și partea bună a tuturor lucrurilor, indiferent de ce s-ar întâmpla. 

De cât timp vă ocupați de artizanat și cum s-a născut această pasiune?

Dorința mea de creație a existat dintotdeauna, însă s-a concretizat într-o anumită formă aproape de vârsta de 25 de ani.

ADVERTISING

După zile pline de responsabilitate și concentrare la locul de muncă, îmi plăcea să-mi petrec serile descoperind tehnici DIY, căutam cât mai multe tutoriale pe care le studiam atentă și îmi doream să adun multe informații ce țin de acest subiect și deseori îmi petreceam serile pictând tot felul de lucruri care îmi aduceau bucurie și liniște.

Am început să îndrăgesc foarte mult proiectele DIY, apoi am descoperit decoupage, o tehnică minunată, care are o aplicabilitate mare, de la obiecte decorate cu specific pentru Crăciun, Paște, Ziua Îndrăgostiților la obiecte folosite cu scopul de a înfrumuseța locuința sau chiar realizarea cadourilor pentru cei dragi.

Consider că doar imaginația noastră ar putea fi un punct de popas în creativitate, spun popas deoarece avem la dispoziție numeroase tutoriale, articole și ateliere de creație care ne ajută să învățăm și să descoperim cât mai multe lucruri ce țin de handmade. Decoupageul este o sursă inepuizabilă de creație.

ADVERTISING

În timp, mi s-a conturat ideea și dorința de a crea un magazin cu materiale calitative și creative pentru artizani și pasionați.

Pe parcurs, specificul clienților noștri s-a diversificat și ne bucurăm să primim comenzi de la diferite pensiuni, școli cu specific Waldorf și Montessori, precum și de la clienți care apreciază lemnul natural sau au o pasiune pentru decorare.

Ce succes au în 2020 produsele handmade, artizanale?

Indiferent de situația în care ne aflăm, oamenii au empatie și recunoștință față de persoanele dragi. Astfel, cu siguranță, va exista bucuria de a dărui.

Unul dintre cele mai ușoare moduri de a exprima iubirea este să oferi cadouri, iar acest lucru mă duce cu gândul la citatul meu preferat, și anume „Dăruind vei dobândi!” spus de Nicolae Steinhardt. 

De aceea, oamenii continuă să facă comenzi și să cumpere de la noi de pe site. Poate nu la fel de mult ca în anii precedenți, dat fiind contextul social în care ne aflăm, însă ne bucurăm de interesul lor și acest lucru ne reconfirmă direcția bună în care mergem. 

E adevărat că pandemia ne-a făcut să ne orientăm mai mult spre micile afaceri locale?

Da, cred cu tărie că această pandemie ne-a făcut să ne orientăm mai mult spre micile afaceri locale.

Mai mult decât atât, cred că există o susținere reciprocă și un fel de renaștere din cenușă, reinterpretare și reinventare a afacerilor.

Probabil avem în sânge să nu renunțăm și să mergem mai departe, să ne adaptăm și în același timp să fim echilibrați.

Lucrul manual nu mai face parte de mult din educația copiilor în școală, din păcate. Cum credeți că ar arăta scoala și piața muncii dacă fiecare elev ar încerca să-și dezvolte și câteva aptitudini meșteșugărești?

Beneficiile handmade-ului, ale lucrului cu lemnul sau cu materialele naturale sunt incomparabile cu ceea ce oferă tehnologia în ziua de azi.

Cu siguranță, îmbinarea acestora este necesară pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor copiilor, dar și a adulților.

Tocmai în ideea de a reînsufleți activitățile meșteșugărești, am scris un articol în secțiunea de blog a site-ului nostru despre Beneficiile jocului cu lemnul în dezvoltarea copiilor.

Abilitatea de a lucra cu lemnul este una deosebit de necesară dacă ai un stil de viață activ și practic, iar cel mai bun moment în care să dezvolți această deprindere este în copilărie.

Însă, pentru orice inițiativă este nevoie și de timp.

Mă bucură să văd că ușor, ușor revine dorința de a lucra manual, de a face ceva cu propriile mâini și, în plus, de a implica copii în activități artistice. Există foarte multe motive de creație.

Cum v-ați promovat obiectele artizanale pe care le realizați?

Toate materialele pe care le realizăm le-am promovat pe site și pe rețelele sociale. Mai mult decât atât, unul dintre avantajele site-ului HaidiHai este faptul că este deschis 24/24h. Așadar, indiferent de programul de lucru pe care îl au clienții noștri, aceștia își pot alege ora potrivită pentru a răsfoi paginile magazinului online și pentru a-și alege produsele dorite.

În plus, suntem activi pe paginile de Facebook și Instagram, unde postăm zilnic o parte din produsele nou adăugate pe site, decorațiuni realizate în atelierul HaidiHai pentru inspirație, diverse tips&tricks și tutoriale filmate.

Ce planuri aveți pentru HaidiHai?

Ne dorim ca HaidiHai să crească frumos, organic și cu bucurie atât pentru noi cât și pentru clienți.

Ținem mult la relația cu clienții noștri și ne dorim să aibă o experiență plăcută atât pe site, cât și în calitate de utilizatori ai produselor noastre.

Pentru că suntem un start-up înființat în urmă cu doi ani, prioritatea noastră este validarea brandului și dublarea cifrei de afaceri în anul 2020.

Citește și:

Artista din București care face bijuterii din lemn împreună cu fiul ei și strânge donații pentru a-i ajuta pe elevii unor școli din comunități defavorizate - Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇