Guvernul vrea să majoreze salariile unor bugetari cu 10%, chiar în lunile cu alegeri. Care este impactul bugetar

Guvernul vrea să majoreze salariile unor bugetari cu 10%, chiar în lunile cu alegeri. Care este impactul bugetar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul vrea să majoreze cu 10% salariile pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, dar și pentru aleși locali.

Creșterea ar urma să aibă loc în două tranșe, din luna iunie 2024 și luna septembrie 2024. Mai exact când sunt programate alegeri locale și europene, respectiv parlamentare și prezidențiale.

Ministerul Muncii a pus marți seara în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență ce vizează creșteri salariale pentru mai multe categorii de bugetari.

  • Vezi AICI proiectul de ordonanță pus în dezbatere
  • Vezi AICI nota de fundamentare

În document sunt invocate diferenţele salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu.

ADVERTISING

Potrivit proiectului, bugetarii vizați de creșterile salariale sunt:

  • Familia ocupațională de funcții bugetare “Cultură” unități de cultură
  • Familia ocupațională de funcții bugetare “Diplomație” Ministerul Afacerilor Externe
  • Familia ocupațională de funcții bugetare “Apărare, Ordine publică și securitate națională”
  • Personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului
  • Personalul cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale
ADVERTISING

Totodată, mai arată proiectul, ”funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale “Administraţie” din aparatul de specialitate al primarului și din instituţiile şi serviciile publice de interes local corespunzătoare Anexei nr.IX, lit.C, pozițiile 21 – 28, pot beneficia, începând cu luna iunie 2024, de majorarea salariului de bază cu până la 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Guvernul estimează că impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este de peste 1,12 miliarde de lei.

Propunerile pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare sunt:

ADVERTISING
  • Reorganizări instituționale
  • Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venit
  • Creșterea gradului de colectare;
  • Reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți seara, la finalul vizitei în Turcia că actul normativ prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici.

Ciolacu a mai afirmat că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari.

"În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.red.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României - ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe - este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată", a mai adăugat şeful Guvernului, citat de Agerpres.

Marcel Ciolacu a mai anunțat că proiectul prevede și decontări de ochelari, în limita a 500 de lei. El a menţionat că decontarea ochelarilor de vedere trebuie realizată pentru toate categoriile, nu doar pentru magistraţi.

"Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei. Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem… ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari", a precizat el.

Deficit de 2,07% din PIB pe primele trei luni

Creșterile salariale vin în condițiile în care deficitul bugetar s-a situat la 2,07% din PIB pentru primele trei luni.

Totodată, cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut, a confirmat luna trecută ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Evenimentul special organizat de Profit.ro.

În acest context, cu datele privind execuţia după primele trei luni, ministerul face o analiză a finanţelor statului, a spus ministrul, asigurând că, în pofida rundelor de alegeri programate pentru acest an, Finanţele vor ţine cheltuielile sub control.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇